zondag 12 december 2021

D'ba Zigni (Ethiopië)

D’BA ZIGNI (ETHIOPISCHE POMPOENSOEP)

2 eetlepels zonnebloemolie
1 grote ui, fijngesnipperd
stukje verse gember van 5 centimeter, geschild en fijngehakt
750 gram pompoenvruchtvlees, in stukjes
3 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel zout
Griekse yoghurt (voor erbij)
klein bosje koriander (voor erbij)

BERBERE (Ethiopisch specerijenpoeder)
2 theelepels komijnzaad
8 kruidnagels
1 theelepel kardemomzaad
½ theelepel zwarte peperkorrels
1 theelepel fenegriekzaad
1 theelepel korianderzaad
8 kleine gedroogde rode chilipepers
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel piment
¼ theelepel kurkuma
1 theelepel zout
¼ theelepel kaneel
3 eetlepels paprikapoeder


Voor de berbere: rooster de komijn, kruidnagels, kardemom, peperkorrels, fenegriek, het korianderzaad en de pepers 2 minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Schud een aantal keren met de pan. Laat afkoelen en maal er in een vijzel een fijn poeder van, samen met de rest van de specerijen.
Verhit de olie in een braadpan op middelhoog vuur. Fruit de uisnippers zacht en goudgeel, roer er de gember en 2 theelepels berbere door en bak die 2 minuten mee. Voeg de stukjes pompoen toe en schep ze door de smaakmakers. Voeg de tomatenpuree, het zout en 5 deciliter water toe. Roer en breng afgedekt aan de kook.
Laat 15 - 20 minuten pruttelen, of tot de pompoen gaar is. Wilt u dikkere soep, neem er dan wat stukjes pompoen uit, prak ze en voeg ze weer toe. Voeg zo nodig nog zout en peper toe.
Serveer met Griekse yoghurt (niet authentiek, wel lekker) en korianderblaadjes.

4 personen

gebied : Ethiopië
gerechtsoort : soep

bron : Food from plenty / Diana Henry

Geen opmerkingen: