donderdag 16 december 2021

Tartine met honing, lavendel en hazelnoten (Tunesië)

TARTINE MET HONING, LAVENDEL EN HAZELNOTEN

In Tunesië gebruiken ze naast amandee\len ook veel hazelnoten, iets wat je in de andere Arabische landen niet veel tegenkomt. Het brood voor de tartine is een klassiek Tunesisch brood, dat we samen met Afifa Tlilli maakten. Het is eigenlijk brood uit de tuin: een paar stenen op de grond, wat kooltjes en daarbovenop de speciale terracotta broodpan. In een paar minuten is het deeg gaar.

250 gram middelgrove semolina (griesmeel)
zout
lauwwarm water
zonnebloemolie
4 eetlepels geroosterde grof gehakte hazelnoten
1 eetlepel gedroogde of verse lavendel
geurige bloemenhoning
gezouten boter


Meng in een ruime kom de semolina met een snufje zout en een beetje lauwwarm water tot een samenhangend, soepel deeg. Dit vereist echt flink kneedwerk, het deeg mag niet afkoelen. Voeg tussendoor steeds een scheutje lauw water toe (in totaal gebruik je circa 2 deciliter). Als het deeg fluweelachtig aanvoelt en glanst, schenk je er een flinke scheut olie overheen en vorm je met behulp van de olie kleine glanzende bolletjes deeg. Druk ze met nog een beetje olie plat, besprenkel wederom met wat olie en vouw elk platgedrukt lapje deeg op als een envelop (de ruime hoeveelheid olie zorgt voor de laagjes en de knapperigheid). Vak de tartines per stuk, in een koekenpan met dikke bodem, goudbruin aan beide kanten. Nog lekkerder is om ze op een pizzasteen of terracotta schaal op de barbecue te bakken. Stamp de hazelnoten met de lavendel fijn in een vijzel. Meng met wat honing. Besmeer de tartines met de boter en de hazelnoot-lavendelhoning.

4 personen

gebied : Tunesië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Arabia : Onze culinaire reis / Merijn Tol & Nadia Zerouali

Geen opmerkingen: