vrijdag 20 oktober 2023

Shan-noedels (Myanmar)

SHAN-NOEDELS

Deze noedels zijn even een werkje, want ze bestaan uit heel veel verschillende componenten. Shan-noedels (Shan is een regio in Myanmar waar heel veel lekker eten vandaan komt) worden geserveerd met een soort tomatencurryachtige situatie, frisse koriander, knoflookolie en geroosterde noten. De curry wordt meestal van kip gemaakt, maar hier gebruiken we tofu en aubergine. Eigenlijk heb je voor dit recept Birmese chilibonenpasta (pon ye gyi) nodig, maar die is lastig verkrijgbaar. Szechuanese chilibonenpasta is ook prima. Dit recept is voor vier personen omdat het nogal onhandig zou zijn om minder te maken van al deze componenten. Als je alleen woont kun je de curry ook de volgende dag op rijst eten. Of koud uit de pan als einde-middagsnackje.

KNOFLOOKOLIE
4 tenen knoflook
60 milliliter neutrale olie
1 eetlepel geroosterd sesamzaad
¼ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
1 steranijs

CURRY
250 gram stevige tofu
¼ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
¼ theelepel chilipoeder
zout
½ aubergine
neutrale olie om in te bakken
1 gele ui
2 eetlepels Szechuanese chilibonenpasta
2 tomaten

KORIANDERWATER
5 gram koriander
1 teen knoflook
¼ theelepel zout

2 bosuien
8 theelepels ingemaakt mosterdblad
400 gram gekookte rijstnoedels
4 eetlepels zoete sojasaus of lichte sojasaus
4 theelepels chili-olie met crisp
8 theelepels pindakruim


Maak eerst de knoflookolie. Hak de knoflook fijn en doe samen met de olie in een koekenpan. Bak de knoflook op halfhoog vuur in 3½ minuut goudbruin. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van je pan en de hitte van de olie, blijf er dus gewoon goed bij staan, de knoflook mag niet verbranden en hij gaart nog ietsje door nadat je hem uit de pan hebt gegoten. Doe het sesamzaad, vijfkruidenpoeder en de steranijs in een hittebestendig kommetje. Giet zodra de knoflook mooi bruin is de olie met de knoflook in het kommetje en roer door. Laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt.
Verbrokkel voor de curry de tofu met je handen in ongelijke stukken boven een kom. Meng met het vijfkruidenpoeder, chilipoeder en een snuf zout en laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt.
Snijd de aubergine in blokjes van 1 centimeter. Verhit een klein beetje olie in dezelfde koekenpan als waar je de knoflookolie in hebt gemaakt en bak hierin de aubergine met een snuf zout rondom goudbruin. Als de aubergine alle olie opzuigt, voeg dan nog een klein beetje toe, maar hij hoeft niet echt te frituren. Doordat je hem zo nog suddert in de saus, wordt hij nog zachter.
Snijd intussen de ui in dunne ringen. Haal de aubergine uit de pan en zet apart. Zorg dat er nog 2 eetlepels olie in de pan zitten en bak daarin de ui op halfhoog vuur 7 minuten, tot hij bruin is en lekker veel smaak heeft. Voeg de Szechuanese chilibonenpasta toe (eerst even hakken als er nog hele bonen in zitten) en bak 2 minuten op laag vuur mee. Voeg de gekruide tofu toe en bak 1 minuut mee.
Snijd de tomaten in kleine blokjes, voeg toe aan de pan en bak een paar minuten tot ze zacht zijn. Giet er 100 milliliter water bij, breng op smaak met zout en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat het geheel 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen.
Hak intussen de koriander voor het korianderwater fijn. Doe in een kommetje en rasp de knoflook erboven. Voeg 50 milliliter water en het zout toe. Roer tot het zout is opgelost.
Snijd de bosui in dunne ringen. Als het ingemaakte mosterdblad nog niet is fijngehakt, doe dat dan nu. Verdeel de noedels over vier kommen en giet eerst de (zoete) sojasaus, het korianderwater en de knoflookolie (zonder steranijs) erop. Doe er dan een flinke schep curry bovenop, gevolgd door het mosterdblad, de chili-olie, het pindakruim en de bosui. Serveer en laat iedereen zijn eigen kommetje omscheppen.

4 personen

bereidingstijd : 1 uur

gebied : Myanmar
gerechtsoort : noedelgerecht

bron : Noedels : 40 Kommen comfortfood (Emma’s amazing Asia) / Emma de Thouars

Geen opmerkingen: