zaterdag 22 april 2023

Plaatpizza met sardines en paprika

PLAATPIZZA MET SARDINES EN PAPRIKA

1½ deciliter melk
1 zakje gedroogde gist
300 gram bloem
1 theelepel zout
5 eetlepels (olijf)olie
500 gram champignons
90 gram sardines uit blik
2 teentjes knoflook
70 gram tomatenpuree
versgemalen peper
1 rode paprika
300 gram gesneden belegen kaas
1½ eetlepel oregano
½ ui


In steelpan 1 deciliter melk tot lauw verwarmen. In kommetje gist doen. Lauwe melk toevoegen. Met theelepel roeren tot gist is opgelost. 10 Minuten laten staan. In kom bloem en zout doen. Door elkaar roeren. In midden kuiltje maken. Hierin schenken: gistmengsel, ½ deciliter melk en olie. Door elkaar roeren. 5 Minuten kneden tot deeg soepel is en van kom loslaat.
Teiltje vullen met heet water. Kom met deeg erin zetten. Theedoek vochtig maken en over kom leggen. Deeg 45 minuten laten rijzen.
Intussen champignons wassen en in plakjes snijden. Boven eetlepel 1 eetlepel olie van sardines afgieten. In braadpan doen en verhitten. Champignons 10 minuten bakken tot vocht is verdampt. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Tomatenpuree en 2 eetlepels water erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Sardines in stukjes snijden. Paprika wassen, kapje eraf snijden en zaadlijsten verwijderen. Paprika in ringen snijden. Van kaas korstjes afsnijden.
Oven voorverwarmen op 225°C. Bakplaat invetten. Aanrecht bestuiven met bloem. Met deegroller deeg uitrollen tot rechthoekige lap van ½ centimeter dik. Op bakplaat leggen. Randen iets omhoog duwen.
Champignonmengsel over deeg verdelen. Sardines erop leggen. Oregano erover strooien. Bedekken met kaas. Paprikaringen erover verdelen. In midden van oven pizza in 15 minuten gaarbakken. Intussen ui pellen en heel fijn snipperen. Uit oven ui over pizza verdelen.
Lekker met kropsla en tomaat.

4 personen

voedingswaarde : 770 kcal p.p.
bereidingstijd : 90 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip april 1982

Geen opmerkingen: