maandag 6 april 2020

Vis uit de oven met pikante tahinisaus (Libanon)

VIS UIT DE OVEN MET PIKANTE TAHINISAUS

In Libanon wordt vis graag in de oven klaargemaakt onder een laagje op smaak gebrachte tahini. De saus bedruipt de vis, geeft smaak aan het visvlees en houdt het mals.

1 grote vis van 2 kilogram, schoongemaakt en ontschubd, maar met kop en staartvin
4 - 6 tenen knoflook
4 eetlepels korianderblad, fijngehakt
1 deciliter olijfolie
1¼ deciliter citroensap
1¼ deciliter water
2½ deciliter tahini
¼ - ½ theelepel chilipoeder
1 eetlepel pijnboompitten, geroosterd
zout

GARNERING
partjes citroen
takjes korianderblad


Maak met de punt van een scherp mes aan beide kanten van de vis 2 - 3 insneden. Wrijf hem van binnen en buiten in met zout en leg hem afgedekt 1 - 2 uur in de koelkast.
Wrijf de knoflook fijn met een mespunt zout en roer er het korianderblad door.
Dep de vis droog. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de vis op hoge hittebron zo’n 3 minuten aan elke kant. Leg hem in een ovenschaal en besprenkel hem met 1½ eetlepel citroensap.
Giet op 2 eetlepels na alle olie uit de koekenpan. Roer er het knoflookmengsel door en bak het snel knapperig, maar laat het niet verbranden. Haal de pan van de hittebron.
Roer beetje bij beetje het water door de tahini (het mengsel wordt dikker). Roer er daarna beetje bij beetje het resterende citroensap door en vervolgens met knoflookmengsel en chilipoeder naar smaak. Giet de saus over de vis, die volledig bedekt moet zijn, en zet de schaal 30 - 35 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven, of tot de vis helemaal gaar is en de saus borrelt. Strooi er de pijnboompitten over en dien de vis op met partjes citroen en takjes korianderblad

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : visgerecht

bron : De keuken van de zon : 150 Bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Geen opmerkingen: