maandag 6 april 2020

Sayyadieh (Libanon)

SAYYADIEH (VIS MET RIJST EN UIENSAUS)

De aparte smaak van dit beroemde Arabische visgerecht met rijst komt van de gekarameliseerde uien in de bruine bouillon die in de rijst trekt en hem lichtbruin kleurt. Gebruik ontvelde witte-visfilets: brasem, tarbot, schelvis of kabeljauw.

600 gram uien
4 - 5 eetlepels extra vergine olijfolie
2 vis- of kippenbouillontabletten
zout
zwarte peper
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemalen piment
300 gram langkorrel- of basmatirijst, gewassen
4 visfilets (elk van 150 - 200 gram)
sap van ½ - 1 citroen
100 gram pijnboompitten


Bak de uien in een grote pan in 2½ eetlepels olie op laag vuur met het deksel erop tot ze gaar en glazig zijn; roer af en toe. Neem het deksel weg en laat ze donkerbruin worden en karamelliseren. Pureer ze in een blender en doe ze weer in de pan.
Voeg 1 liter kokend water en de verkruimelde bouillontabletten toe; breng op smaak met zout, peper, komijn en piment en laat 10 minuten trekken.
Meet 5½ deciliter uienbouillon af om de rijst erin te koken. Houd de rest apart om als saus te fungeren. Doe de rijst in de afgemeten bouillon met wat zout, roer goed en kook hem in 10 - 18 minuten in de gesloten pan op laag vuur gaar. (Sommige soorten die niet zijn voorgekookt of parboiled, zijn al in 8 - 10 minuten gaar, dus lees de gebruiksaanwijzing.) Zet de rijst apart tot u hem opdient.
Bak de visfilets, met zout en peper bestrooid, in de overgebleven olie 2 - 3 minuten aan elke kant tot het vlees niet meer doorschijnend is. Sprenkel er wat citroensap overheen. Bak de pijnboompitten in een drupje olie lichtbruin. Verwarm de uiensaus en voeg naar smaak wat citroensap toe.
Serveer de rijst als een bergje op de borden en giet er saus over. Leg de visfilets erop of eromheen en bestrooi met pijnboompitten.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : visgerecht

bron : Duizend-en-één smaken : De keukens van Marokko, Turkije en Libanon / Claudia Roden

Geen opmerkingen: