maandag 6 april 2020

Gevulde vis met paprikasaus (Libanon)

GEVULDE VIS MET PAPRIKASAUS

Kleine heek is door zijn formaat zeer geschikt als eenpersoonsvis, en dankzij zijn stevige vlees kan hij goed gevuld worden. Ook een kleine zeebrasem is geschikt voor dit recept.

6 kleine heken (elk 200 gram, schoongemaakt)
80 gram granaatappelzaad
koriandergroen

VULLING
50 gram garnalen
½ deciliter room
1 rode chilipeper
1 theelepel fijngehakte koriander
zout
versgemalen peper

PAPRIKASAUS
2 sjalotten
200 gram gele paprika
20 gram boter
½ laurierblad
1 - 2 kruidnagels
2 geplette jeneverbessen
2 takjes tijm
1¼ deciliter witte wijn
3 deciliter groente- of kalfsfond
zout
peper
2 eetlepels geklopte slagroom


Bereid de vissen voor; Snijd de buikholte open tot aan de staart, waarbij u het mes vlak langs de graten voert. Laat de rugzijde heel. Wrik uw vingers tussen de middelgraat en het visvlees en maak het vlees langzaam los. Werk vanaf de staart in de richting van de kop. Snijd de graat door bij de staart. Trek de middelgraat los en snijd hem met kop en al af. Knip de vinnen eveneens af.
Houd 4 vissen apart om te vullen. Stroop van de andere 2 het vel af en gebruik de filets (150 tot 200 gram) voor de vulling. Snijd ze kleine. Snijd ook de garnalen klein. Pureer vis en garnalen en doe ze in een kom. Roer de room erdoor. Halveer de chilipeper en verwijder het zaad. Hak hem zeer fijn. Roer hem met de koriander door de vispuree. Voeg zout en peper toe.
Leg de overige 4 vissen opengeklapt met het vel omlaag op een werkvlak. Verdeel de vulling erover en rol ze op. Bestrijk 4 passende stukken aluminiumfolie met olie en wikkel in elk een visrolletje. Leg de pakketjes in een vuurvaste schaal en zet deze 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Pel en snipper de sjalotten. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Laat de boter smelten in een pan en fruit hierin de sjalot glazig. Fruit de paprika kort mee. Voeg de kruiderij en wijn toe en laat alles inkoken tot u een licht vochtig mengsel hebt. Voeg de fond toe en laat alles nog 20 minuten zachtjes sudderen. Verwijder de laurier en tijm. Pureer de saus en zeef hem. Voeg zout, peper en de geklopte room toe. Haal de vispakketjes uit de oven en verwijder voorzichtig de folie. Serveer ze met de saus. Bestrooi met granaatappelzaad en koriandergroen. Serveer hierbij droogkorrelige rijst of landelijk witbrood.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : visgerecht

bron : Zee- en zoetwatervis (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Geen opmerkingen: