TARWENOEDELS
200 gram tarwebloem + extra om te bestuiven
½ theelepel zout
neutrale olie (alleen nodig bij trekken)
Doe de bloem samen met het zout en 100 milliliter water in een kom en mix met stokjes of een vork tot het deeg een beetje samenkomt. Kneed verder met de hand in een paar minuten tot een deegbal. Het is niet erg als het deeg nog niet heel soepel is. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek of vershoudfolie 30 minuten rusten. Het wordt dan nog iets elastischer, doordat de gluten ontspannen.
Pastamachine: Verdeel het deeg in 2 delen en gebruik een deegroller om het dun genoeg te maken om door de dikste stand van de pastamachine te halen. Haal een stuk deeg door de pastamachine, vouw het dubbel en haal opnieuw door de pastamachine. Herhaal dit een paar keer tot het deeg soepeler is. Zet steeds de pastamachine op een kleinere stand. Stop bij stand 6 of 5, afhankelijk van de dikte die je wilt. Zet het snij-opzetstuk op de pastamachine op de spaghetti of tagliatellevorm. Haal het deeg erdoorheen zodat er noedels ontstaan. Kook de noedels direct, of bestuif ze met wat bloem zodat ze niet aan elkaar plakken.
Deegroller: Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg zo dun mogelijk uit. Draai het deeg vaak om, zodat je het zo gelijkmatig mogelijk uitrolt. Als het deeg nog stug is of na het rollen krimpt, dek het deeg dan af met een vochtige theedoek of vershoudfolie en laat het een paar minuten rusten. Bestuif het deeg als het deeg zo dun mogelijk is goed met bloem en vouw het deeg over de lange kant 2 keer op. Snijd het deeg in noedels. Haal de noedels voorzichtig uit elkaar. Kook de noedels direct, of bestuif ze met wat bloem zodat ze niet aan elkaar plakken.
Trekken: Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en vorm hier kleine ‘worstjes’ van, van 10 centimeter. Meng met een paar eetlepels olie en zorg ervoor dat alle kanten goed bedekt zijn. Leg op een bord en laat afgedekt 2 tot 3 uur rusten. Besmeer een bakplaat en het werkblad licht met olie. Rol een deegworstje op je werkblad met je handen uit tot het iets dunner is. Pak het deegworstje op en trek voorzichtig aan de uiteinden van het deeg zodat het steeds langer en dunner wordt. Het is niet erg als je de noedel per ongeluk breekt. Trek de noedels tot de gewenste dikte, ongeveer een halve centimeter. Houd er rekening mee dat de noedels als je ze kookt nog dikker worden. Herhaal met de rest van het deeg. Leg de noedels zodra ze klaar zijn op de met olie ingesmeerde bakplaat. Zorg dat ze niet over elkaar heen liggen.
Breng een pan gezouten water aan de kook en kook hierin de noedels kort. Als je een deegroller of pastamachine hebt gebruikt, hoeft dit maar 1 minuut. Handgetrokken noedels zijn iets dikker en hebben dus iets langer nodig.
2 personen
bereidings- / wachttijd : 30 / 30 minuten
gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : noedelgerecht
bron : Noedels : 40 Kommen comfortfood / Emma de Thouars
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten