vrijdag 13 juni 2008

Gekarameliseerde kokos-banaanvla (Australië)

GEKARAMELISEERDE KOKOS-BANAANVLA

5 deciliter koffieroom
6 eetlepels gemalen kokos
½ vanillestokje, opengesneden
4 eierdooiers
50 gram suiker
1 eetlepel rijstebloem, gezeefd
3 bananen, 1 gepureerd met 1 eetlepel limoensap
6 eetlepels poedersuiker

Verwarm de koffieroom met de geraspte kokos en het vanillestokje tot tegen
de kook aan en laat het 10 minuten trekken. Schraap het merg uit het
vanillestokje en roer het door de kokosroom. Klop de eierdooiers met de
suiker tot het bijna wit en crèmig is. Roer de rijstebloem erdoor. Schenk de
hete kokosroom al roerend in een dunne straal bij het eimengsel. Schenk het
eimengsel terug in de pan en verwarm het al roerend zachtjes - laat het niet
koken - tot het tot een dikke vla bindt. Neem de pan van het vuur en klop de
vla 4 - 5 minuten door. Roer de bananenpuree erdoor. Schenk de vla in 4
ramequins en laat het in de koelkast in 3 - 4 uur helemaal afkoelen. Snij de
andere banaan in schuine plakjes en druppel er wat limoensap over. Verhit de
boter in een koekenpan en voeg de basterdsuiker toe. Laat deze smelten en
voeg de banaanplakjes toe. Bak de banaanplakjes snel rondom goudbruin en
neem ze uit de pan. Bestrooi de vla met een laagje poedersuiker en
karameliseer dit met een crème bruléebrander. Strooi er nog wat poedersuiker
over en herhaal het proces. Leg de banaanplakjes erbij en serveer het
dessert nog lauwwarm.

4 personen

voedingswaarde : 570 kcal p.p.
bereidings- / afkoel- / griltijd : 25 minuten / 4 uur / 10 minuten

land : Australië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip Culinair augustus 2002

Geen opmerkingen: