zaterdag 18 april 2020

Octopus, tomaatjes, kappertjes en dille (Beiroet, Libanon)

OCTOPUS, TOMAATJES, KAPPERTJES EN DILLE

We aten deze mezze in Beiroet, met een glaasje arak. Perfect.

1 - 1¼ kilogram verse of diepgevroren en ontdooide octopus, liefst met dubbele zuignappen
1 witte ui, doormidden
3 laurierbladeren, liefst vers
3 eetlepels olijfolie extra vergine
250 gram kerstomaatjes, in kwarten
½ rode ui, in dunne ringen
100 gram postelein of rucola (naar keuze)
2 eetlepels gehakte dille, plus extra takjes voor erover
3 eetlepels knapperige kappertjes

DRESSING
10 kerstomaatjes, gepureerd in de keukenmachine
6 eetlepels olijfolie extra vergine
½ theelepel groen anijszaad of venkelzaad, gemalen
1 eetlepel (gerijpte) rode wijnazijn van goede kwaliteit met een snufje suiker
1 eetlepel arak, anís seco, pastis of ouzo


Snijd als je de octopus zelf schoonmaakt de kop open en haal de geleiachtige zak met ingewanden eruit. Verwijder ook de harde, zwarte ‘snavelachtige’ bek die in het midden zit, waar de 8 tentakels samenkomen. Leg de octopus in een grote steelpan en voeg de ui, laurierbladeren, olijfolie en zo veel water toe dat de octopus 5 centimeter onderstaat. Kook hem zachtjes 45 minuten - 1 uur tot hij zacht is. Steek om te controleren of de octopus gaar is een spies door het dikste deel van een tentakel. Als de spies er gemakkelijk inglijdt, zonder enige weerstand, dan is de octopus gaar. Haal hem uit de pan en laat hem uitlekken in een vergiet. Snijd de tentakels in dunne plakjes en de kop in reepjes, leg ze in een kom en houd ze warm.
Doe voor de dressing alle ingrediënten in een jampot met deksel, strooi er zout en peper bij en schud even flink.
Voeg de in kwarten gesneden kerstomaatjes, rode ui, postelein of rucola als je die gebruikt en dille aan de kom met de octopus toe en schenk de dressing erover. Meng de salade goed, proef of hij lekker op smaak is en schep hem op een serveerschaal. Strooi de extra dilletakjes en knapperige kappertjes erover.

4 personen

gebied : Beiroet, Libanon
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Morito / Sam & Sam Clark

Geen opmerkingen: