zaterdag 18 april 2020

Libanese vuile rijst (Libanon)

LIBANESE VUILE RIJST

Naar onze mening is dit het meest typische rijstgerecht van het Midden-Oosten. Het is enorm troostrijk: zoet en aards met als topping een heerlijke wirwar van gekaramelliseerde uien. Ongeveer elk Midden-Oosters land heeft een eigen versie van dit gerecht, want daar weten ze heel goed dat linzen waardevolle eiwitten aan rijst toevoegen. En zo hebben de Perzen hun addas polow en zijn er overal versies van mjaddarah (Libanon en Syrië), moudjendar (Cyprus) of megadarra (Egypte) te vinden. Serveer met een salade van scherpe, bittere slasoorten.

40 milliliter olijfolie
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
40 gra kleine zwarte (beluga)linzen
1 liter water
80 gram langkorrelige rijst, goed gewassen en uitgelekt
½ theelepel komijnpoeder
1 theelepel gedroogde rozenblaadjes, ter garnering (optioneel)

UIENTOPPING
2 middelgrote uien, in dunne ringen
2 volle eetlepels maïszetmeel
½ theelepel komijnpoeder
plantaardige olie, om te frituren


Verhit voor de rijst de helft van de olijfolie en bak de gesnipperde ui in een paar minuten zacht. Voeg de zwarte linzen en de helft van het water toe en laat met een deksel op de pan 15 minuten koken totdat de linzen beetgaar zijn. Doe de rijst erbij, roer goed door en laat nog 15 minuten af en toe roerend koken. Voeg meer water toe zodra het water is opgenomen
Het gerecht is klaar als de rijstkorrels opgezwollen zijn en bijna barsten en de linzen openbreken, waardoor de rijst een zwarte kleur krijgt. (Zwarte linzen behouden beter hun vorm dan de bruine linzen die meestal voor dit gerecht worden gebruikt, waardoor het niet zo papperig wordt.) Doe het komijnpoeder erbij en roer goed door.
Bedek voor de uientopping de uien met zoveel gezouten water dat ze onder staan en laat 15 minuten weken. Giet af, spoel af en dep zo droog mogelijk met keukenpapier. Bestuif de uienringen royaal met het maïszetmeel en het komijnpoeder.
Schenk een laagje plantaardige olie van 8 centimeter in een frituurpan of kookpan en verhit tot 170°C. Frituur de uienringen in porties totdat ze krokant en goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer de rijst op kamertemperatuur, gegarneerd met de uien en wat verkruimelde rozenblaadjes.

4 - 6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Vegarabia : Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten / Greg & Lucy Malouf

Geen opmerkingen: