SHUAN YANG ROU (MONGOOLSE LAMSFONDUE)
Toen de Mongolen China binnenvielen, namen ze hun liefde voor schapenvlees mee. Hun nalatenschap is vandaag de dag alleen nog te vinden in Beijing. In de rest van China is schapenvlees niet erg populair, behalve in de westelijke autonome provincies. Dit is een typisch winter- en gezelligheidsgerecht: iedereen zit in een cirkel om de hete pot heen en kookt zijn eigen eten.
500 gram lamsbout, gefileerd
1 – 2 stukken tahoe, gesneden
200 gram lange witte kool, grof gehakt
100 gram gedroogde rijstvermicelli, geweld in heet water
BOUILLON
3 centimeter gember, dun gesneden
1 lente-uitje, grof gehakt
2 theelepels donkere sojasaus
6 kopjes bouillon, gemaakt van lamsschenkel, gekookt met water
DIPSAUSEN EN GARNITUUR
½ kopje sesampasta
2 eetlepels gegiste tahoe, gemalen
½ kopje lichte sojasaus
½ kopje rode azijn
½ kopje Chinese wijn
¼ kopje peperolie
4 eetlepels zoetzure knoflook
bundeltje korianderblad, gehakt
Snijd het vlees zeer dun en laat, naar keuze, een klein vetrandje zitten. Rol de plakjes op en leg ze op een bord. Leg de tahoe en kool op aparte bordjes en verdeel de gewelde vermicelli over 6 soepkommetjes.
Doe de dipsausen en garnituur in schaaltjes en zet ze op tafel.
Verhit alle bouilloningrediënten in een pan, en giet het voorzichtig over in een stoofpot. Breng weer aan de kook. Iedere gast kookt zijn of haar eigen stukjes vlees, tahoe en kool en kruidt het daarna met een dipsausje, samen met de zoetzure knoflook en koriander. Wanneer alles op is, wordt de verrijkte bouillon over de rijstvermicelli geschonken en als laatste gang genuttigd.
6 personen
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : China : Oorspronkelijke recepten uit het Hemelse Rijk / Recepten van de chef-koks van Holiday Inn China
donderdag 6 februari 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten