donderdag 6 februari 2025

Langzaam geroosterde knolselderij met gorgonzolaroom

LANGZAAM GEROOSTERDE KNOLSELDERIJ MET GORGONZOLAROOM

170 milliliter olijfolie
2 biologische citroenen: schaaf er 6 dunne repen schil af en pers er 50 milliliter sap uit
6 tenen knoflook, licht geplet
1 eetlepel komijnzaad
1 grote (of 2 kleine) knolselderij(en), geschild en in 6 – 8 parten (1 kilogram)
200 gram geroosterde rode paprika’s (uit een pot), uitgelekt
50 gram geblancheerde hazelnoten, geroosterd, plus 10 gram extra, grof gehakt, ter garnering
2 theelepels granaatappelmelasse
1 theelepel Aleppo-chilivlokken
1 eetlepel rode wijnazijn
50 gram gorgonzola
80 gram zure room
5 gram bieslook, fijngehakt
5 gram peterselieblaadjes, ter garnering
zout
zwarte peper


Verhit de oven tot 170°C.
Doe de olijfolie, repen citroenschil, het citroensap, de knoflook, 2 theelepels gekneusd komijnzaad en 1 theelepel zout op een bakplaat van 23 x 32 centimeter. Roer alles door elkaar en leg de knolselderij erop. Keer de parten om ze met het oliemengsel te bedekken en schik ze dan liggend op een zijkant in een enkele laag op de bakplaat. Dek de bakplaat strak af met aluminiumfolie en zet hem 1½ uur in de oven; keer de knolselderijparten halverwege. Verhoog de oventemperatuur naar 180°C, verwijder de aluminiumfolie en zet de knolselderij nog 30 minuten in de oven, tot hij zacht en goudbruin is. Schep de parten op een serveerschaal en zet opzij.
Meet 90 milliliter van de olie van de bakplaat af en schenk hem in een keukenmachine. Vis de tenen knoflook en citroenschil uit de olie op de bakplaat en voeg ze toe, samen met de paprika, hazelnoten, granaatappelmelasse, chilivlokken, rode wijnazijn, de overgebleven theelepel komijnzaad, ½ theelepel zout en flink wat gemalen peper. Maal alles glad.
Prak de gorgonzola met de zure room en voeg het bieslook, ½ theelepel zout en wat peper toe. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Schep twee derde van de paprikasaus over de knolselderijparten en schep wat klodders van de gorgonzolaroom tussen de parten. Strooi de peterselie en de rest van de hazelnoten erover. Geef de rest van de saus en de gorgozolaroom erbij.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Comfort / Yotam Ottolenghi

Geen opmerkingen: