donderdag 6 februari 2025

Zalmkoekjes met chermoula-remoulade

ZALMKOEKJES MET CHERMOULA-REMOULADE

1 grote zoete aardappel (280 gram)
2 kruimige aardappels, bijvoorbeeld King Edward (280 gram)
1 theelepel olijfolie
500 gram zalmfilet, in stukken van grofweg 4 centimeter
4 – 5 bosuitjes, in dunne ringetjes (45 gram)
15 gram bieslook, fijngehakt
1 theelepel fijn geraspte schil van een biologische limoen
3 eetlepels kant-en-klare chermoula
30 gram panko (Japans paneermeel)
1 ei
120 milliliter zonnebloemolie, voor het bakken
1 limoen, in partjes, voor erbij
zout
zwarte peper

REMOULADE
1½ eetlepel kant-en-klare chermoula
75 gram mayonaise
25 gram dikke yoghurt Griekse stijl
30 gram zoetzure augurken, fijngehakt
5 gram bieslook, fijngehakt


Verhit de oven tot 180°C.
Prik beide soorten aardappel een paar keer in met een vork en wrijf ze in met de olijfolie. Leg ze op een bakplaat en rooster ze 1 uur en 20 minuten, tot ze zacht zijn. Breek ze voorzichtig in de lengte in tweeën en leg ze opzij om te laten afkoelen.
Maak de remoulade door alle ingrediënten ervoor in een kleine kom te mengen. Zet opzij in de koelkast.
Leg de zalm in een keukenmachine en druk 2 – 3 keer op de pulsknop tot de zalm heel grof is gehakt. Doe hem over in een grote kom en zet opzij. Schep het vruchtvlees uit alle aardappels in de kom bij de zalm. Voeg ook de bosuitjes, het bieslook, de limoenschil, chermoula, panko en het ei toe. Doe er ¾ theelepel zout en flink wat gemalen peper bij, meng alles met je handen en breek de aardappels in stukjes terwijl je dat doet. Vorm van het mengsel 12 koekjes van ongeveer 85 gram per stuk en 2 centimeter dik.
Verhit de zonnebloemolie in een grote koekenpan van 28 centimeter doorsnee op halfhoog tot hoog vuur. Bak de helft van de viskoekjes 7 minuten, tot ze goudbruin zijn; keer ze halverwege. Leg ze op een met keukenpapier bekleed bord en bak de rest. Serveer ze warm, met de remoulade en limoenpartjes erbij.

4 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Comfort / Yotam Ottolenghi

Geen opmerkingen: