zondag 11 april 2021

Gebakken vis met tomaten (Indonesië)

GEBAKKEN VIS MET TOMATEN

10 sjalotten
1 stengel sereh (citroengras)
2 trostomaten
½ rode Spaanse peper
2 limoenen
5 knoflookteentjes
3 eetlepels zonnebloemolie
½ theelepel grof gemalen peper
zout
½ theelepel kurkuma of koenjit (gemalen geelwortel)
4 panklare forellen


Pel de sjalotten en snijd ze in ringetjes. Verwijder het stugge buitenste blad van de sereh en hak de stengel heel fijn. Dompel de tomaten 30 seconden in kokend water en trek de velletjes eraf. Snijd de tomaten doormidden, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de Spaanse peper overlangs doormidden, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees fijn. Pers de limoenen uit. Pel en snipper de knoflook. Verwarm de grill op de hoogste stand. Schep de sjalot, tomaat, Spaanse peper, sereh, ¼ van het limoensap, 2 eetlepels olie, zout en peper door elkaar. Pureer de knoflookteentjes met de kurkuma, olie, de rest van het limoensap en wat zout met de staafmixer of in de keukenmachine, of wrijf ze fijn in een vijzel. Spoel de vissen schoon en dep ze met keukenpapier goed droog. Wrijf ze van binnen en van buiten stevig in met de knoflookpasta. Rooster de vissen onder de hete grill in 15 minuten mooi bruin en gaar; keer ze halverwege.
Neem de vissen van de grill en verdeel de tomatensambal erover.
Lekker met rijst en roergebakken sperziebonen met kokos.

4 personen

voedingswaarde : 280 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 5 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Oosters koken Snel & lekker : 80 Recepten voor elke dag uit de keukens van Thailand, China, Indonesië, India, Vietnam en Japan / Jeanine Schreuders, Marijke Sterk

Geen opmerkingen: