dinsdag 10 januari 2023

Nimbu Pani (India)

NIMBU PANI

5 biologische limoenen
120 gram fijne suiker
200 milliliter water
snufje zeezoutvlokken
ijsblokjes, voor het opdienen
takjes munt, voor het opdienen
schijfjes limoen, voor het opdienen


Rasp de schil van de limoenen boven een pan, voeg de suiker en 80 milliliter van het water toe en zet de pan 5 minuten op laag vuur. Roer af en toe, tot de suiker oplost. Zet de suikersiroop apart en laat afkoelen.
Rol de limoenen met je handpalm een paar keer stevig over het aanrecht – hierdoor komt het sap beter vrij. Halveer ze en pers ze uit in een kom of grote kan – je hebt ongeveer 120 milliliter nodig. Pers eventueel een extra limoen uit of bewaar een teveel aan sap voor een ander gerecht.
Roer 120 milliliter van de afgekoelde suikersiroop door 120 milliliter limoensap en voeg de overgebleven 120 milliliter koud water toe met een snufje zout. Roer goed door elkaar en proef – het moet sterk van smaak zijn, zoet en zuur, dus voeg naar smaak wat extra suikersiroop, water of limoensap toe. Houd er rekening mee dat het drankje in de koelkast afkoelt, dus hoe sterker het op dit punt smaak, hoe beter, omdat de kou de smaak een beetje afzwakt.
Giet de nimbu pani door een zeef in een schone kan en zet hem 2 uur, of tot gebruik, in de koelkast. Dien op met ijsblokjes, takjes munt en een schijfje limoen, als je wilt.

2 personen

gebied : India
gerechtsoort : drank

bron : India Express / Rukmini Iyer

Geen opmerkingen: