ZHĒNG YÚ (GESTOOMDE VIS)
Verse vis gecombineerd met simpele ingrediënten is zeer geliefd binnen de Chinese eetcultuur. De bereidingstechniek waarbij hete olie over een gerecht wordt gegoten, heet ‘you lin’ en gaat gepaard met spectaculair gesis.
1 hele schoongemaakte vis (bijvoorbeeld harder)
20 gram verse gemberwortel
1 lente-ui
8 eetlepels zonnebloemolie
2 theelepels donkere sojasaus
2 theelepels lichte sojasaus
Spoel de vis schoon met water en dep droog. Snijd de gember en lente-ui in dunne reepjes.
Leg de vis op een bord (snijd hem eventueel doormidden als hij te lang is) en bestrooi met de gember.
Zet het stoomrekje in een wok en vul de wok tot aan de rand van het stoomrekje met water. Zet het bord met de vis op het rekje. Dek de wok af met een deksel en breng het water aan de kook. Stoom de vis 15 minuten boven het kokende water op middelhoog vuur. Haal het bord uit de wok en bestrooi de vis met de lente-ui.
Verhit in een andere pan de zonnebloemolie totdat deze licht begint te roken. Doe het vuur direct uit. Sprenkel de sojasauzen over de vis en giet voorzichtig de hete olie over het geheel. Serveer direct met witte rijst.
2 personen
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Maancake & Jasmijn : 100 Geheime recepten van Chinese moeders / Maria Lam en Julie Ng
vrijdag 3 januari 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten