maandag 24 mei 2021

Kumquats, ingemaakt met gember

KUMQUATS, INGEMAAKT MET GEMBER

1 kilogram kumquats
1 eetlepel baking soda
3 koppen kristalsuiker
1¼ eetlepel verse gemberwortel, geschild en geraspt


Was de kumquats in zeepsop en spoel ze goed af. Verwijder de steeltjes met je vingernagel of een mes. Doe de kumquats in een pan van 3½ liter. Bestrooi ze met baking soda en giet er kokend water overheen. Laat ze 10 minuten staan en giet ze daarna af. De pan en de kumquats goed afspoelen. Met een scherp mes snij je bij elke kumquat een kruis van ½ centimeter diep op de plaats waar de steel heeft gezeten. Leg de kumquats terug in de pan. Voeg vers water toe tot het fruit ongeveer 2½ centimeter onderstaat. Laat de vruchten 15 minuten op een hoog vuur koken. Giet ze daarna af en doe ze terug in de pan. Opnieuw vers water en weer 15 minuten koken. Vervolgens afgieten en dezelfde werkwijze voor de derde keer herhalen. Tot slot afgieten en het fruit opzijzetten. Doe de suiker met 3 kopjes vers water in de pan. Aan de kook brengen en op een hoog vuur 5 minuten laten koken. Doe de kumquats en de gember erbij. Breng de pan weer aan de kook en laat de inhoud 30 minuten koken, of totdat de kumquats doorzichtig worden. (Zet het vuur zo hoog mogelijk zonder dat de pan overkookt. Luchtbellen duwen het deksel van de pan omhoog, dus houd een oogje in het zeil. Schraap gember die zich aan de zijkant van de pan vastzet, terug in de vloeistof.) Haal de pan van het vuur en laat hem, met het deksel erop, een nacht lang staan zodat de kumquats kunnen opzwellen.
De volgende dag zet je de pan weer op het vuur. Laat hem nog 5 minuten koken, totdat de stroop zo dik als honing is en een kleine hoeveelheid op een lepel geleert na 1 minuut in de ijskast. Schep de kumquats in steriele potten en giet de hete stroop eroverheen, tot ruim ½ centimeter van de rand. Veeg de randen schoon en draai de deksels op de potten. Als je van plan bent de ingemaakte kumquats binnen 2 weken op te eten, laat je ze afkoelen en zet je ze in de ijskast. Als je ze langer wilt bewaren, doe je ze 10 minuten in een kokend-waterbad, waarna je ze op een koele, donkere plaats wegzet.

Voor ruim 2 liter.

bereidingstijd : 2 dagen

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Koken met citrus / Ford Rogers

Geen opmerkingen: