maandag 24 mei 2021

Panna Cotta Caramellata (Piëmont, Italië)

PANNA COTTA CARAMELLATA (GEKARAMELISEERDE PANNA COTTA)

Panna cotta is een zijdezachte, stevige room. Dit dessert is oorspronkelijk afkomstig uit de regio Piemonte. Mijn versie is wat steviger omdat ik hem bereid met mascarpone, een volle roomkaas, en hij heeft een goudkleurig karamellaagje.

zonnebloemolie, voor het invetten van de vormpjes
150 gram mascarpone
4½ deciliter slagroom
de dun afgesneden schil van een onbespoten sinaasappel
125 gram fijne tafelsuiker
1 vanillestokje, in de lengte opengespleten
4 eetlepels volle melk
2 theelepels gelatinepoeder

KARAMEL
6 eetlepels suiker


Doe voor de karamel de suiker met 2 eetlepels water in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Verhit tot de suiker is opgelost en laat dan koken tot een goudkleurige karamel. Giet de karamel snel in 6 met olie ingevette vormpjes van 1 deciliter inhoud tot de bodems daarvan er helemaal mee bedekt zijn. Laat de karamel hard worden. Doe de mascarpone, room, sinaasappelschil, suiker en het vanillestokje in een steelpan. Zet die op laag vuur tot het mengsel bijna kookt, waarbij u af en toe roert. Neem van het vuur en laat 20 minuten trekken.
Giet de melk in een andere steelpan en strooi er het gelatinepoeder over uit. Zet op een zeer laag vuur tot de gelatine is opgelost. Roer de opgeloste gelatine door het mengsel van warme room en mascarpone en zeef het in een kan. Giet in de vormpjes met karamel, laat afkoelen en laat dan in een paar uur of een nacht lang stevig worden in de koelkast.
Ga voor het opdienen met een mes langs de rand van de panna cotta en stort ze op individuele bordjes. Dien onmiddellijk op.
Noot: Als mascarpone niet verkrijgbaar is, kunt u er slagroom voor in de plaats gebruiken. Het resultaat zal minder machtig zijn, maar nog steeds verrukkelijk.

6 personen

gebied : Piëmont, Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Dolcissimo : Heerlijke zoetigheden uit Italië / Maxine Clark

Geen opmerkingen: