woensdag 18 maart 2020

Lof op Vlaamse wijze (Vlaanderen, België)

LOF OP VLAAMSE WIJZE

8 struikjes lof (1 kilogram)
zout
boter voor de vorm
8 middel dikke plakken gekookte ham (350 gram)
30 gram boter
2 eetlepels bloem
2 deciliter room
100 gram Parmezaanse kaas of Gruyère, vers geraspt
versgemalen witte peper
versgeraspte nootmuskaat


Was de lof en snijd de bittere kern aan de onderkant weg.
Breng 3/8 liter water met zout aan de kook en laat de lof hierin op een matig vuur met het deksel op de pan in 15 minuten gaarkoken. Verwarm intussen de oven voor op 220°C. Vet een ovenschotel van 2 liter inhoud in.
Neem de lof uit de pan en laat zorgvuldig uitlekken. Bewaar het kooknat. Wikkel elk struikje lof in een plakje ham en leg in de schotel.
Verhit de boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Laat op een matig vuur goudgeel kleuren, roer er geleidelijk ¼ liter van het kooknat door en breng aan de kook.
Roer er de kaas en room door en breng op smaak met zout en peper. Schenk de saus over de lof, zet in het midden van de oven en laat in 15 minuten goudbruin kleuren.

4 personen

voedingswaarde : 520 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Europese keukens (Koken in de wereld) / Cornelia Adam

Geen opmerkingen: