zondag 20 februari 2022

Murgh Navrattan Korma (India)

MURGH NAVRATTAN KORMA

30 milliliter (2 eetlepels) plantaardige olie
25 gram ongezouten boter
1 laurierblad
5 kaneelstokjes
6 kruidnagels
10 kardemoms
175 gram uien, geraspt
25 gram gemberpasta
25 gram knoflookpasta
5 milliliter (1 theelepel) kurkumapoeder
10 milliliter (2 theelepels) rode chilipeper
100 gram amandelpasta
zout naar smaak
20 milliliter (4 eetlepels) yoghurt
1 kilogram kippenvlees, met of zonder bot, in 8 stukken gesneden
125 milliliter room
6 groene chilipepers
2½ milliliter (½ theelepel) gemalen foelie
3 druppels vetiverolie

GARNERING
15 gram pistachenoten, gehakt
25 gram ongezouten cashewnoten, gehakt
10 milliliter (2 theelepels) hazelnoten, geschild en gehakt
25 amandelen, geblancheerd
ram boter
15 gram rozijnen
1¼ milliliter (¼ theelepel) fijngesneden verse gember)
2½ milliliter (½ theelepel) saffraandraadjes, opgelost in 15 milliliter (1 eetlepel) warme melk
2½ milliliter (½ theelepel) zwarte komijnzaadjes, geroosterd en gemalen
2½ milliliter (½ theelepel) verse muntblaadjes


Voor de garnering: pistache-, cashew- en hazelnoten met de geblancheerde amandelen in een beetje boter bakken en opzij zetten.
Voor de curry: in dezelfde pan de olie en boter verhitten. Laurierblad, kaneelstokjes, kruidnagels en kardemoms toevoegen en op matig vuur bakken tot de specerijen beginnen te knetteren.
De uien toevoegen en nog een paar minuten mee fruiten. Dan de gember- en knoflookpasta’s, kurkuma, rode chilipoeder, amandelpasta, zout en yoghurt toevoegen en onder regelmatig roeren op matig vuur 5 - 10 minuten stoven tot de olie zich scheidt van het mengsel.
De stukken kip toevoegen en onder af en toe roeren 20 - 25 minuten meestoven tot de kip gaar en zacht is. Dan de room, groene chilipeper, gemalen foelie en vetiverolie erdoor roeren.
Garneren met de gesauteerde noten, rozijnen, fijngesneden gember en de in melk opgeloste saffraan. Gemalen komijnzaad en muntblaadjes erover strooien en heet serveren.
Geef er gestoomde rijst bij.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 45 minuten

gebied : India
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Indiaas : Voor het bereiden van authentieke en regionale gerechten vol van smaak en kruidig-pikant / Anne Sheasby

Geen opmerkingen: