zaterdag 19 februari 2022

Saag Paneer (India)

SAAG PANEER (SPINAZIE MET KAAS)

80 gram ghee of 6 eetlepels plantaardige of arachideolie
350 gram paneer, in blokjes van 1 centimeter
1½ eetlepel knoflook-gemberpasta
1 groene chilipeper, zaad eventueel verwijderd, fijngesneden
4 eetlepels water
1 ui, fijngesneden
600 gram verse spinazie, taaie steeltjes verwijderd, gewassen
¼ theelepel zout
¼ theelepel garam masala
4 eetlepels slagroom
partjes citroen om erbij te serveren


Neem een braadpan of grote koekenpan met een goed sluitende deksel en verhit hierin de ghee op matig tot hoog vuur. Leg zoveel mogelijk blokjes kaas naast elkaar in de pan en bak ze in 5 minuten rondom goudbruin. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op verkreukeld keukenpapier. Bak op deze manier alle paneer en gebruik indien nodig wat extra ghee.
Maal de knoflook-gemberpasta met de chilipeper fijn in een specerijenmolen of wrijf ze fijn in een vijzel, zodat u een dikke pasta krijgt. Roer het water erdoor.
Verhit de pan met de ghee opnieuw. Voeg de ui en de specerijenpasta toe en bak ze 5 - 8 minuten onder regelmatig roeren op middelhoog vuur. Laat de ui niet verkleuren.
Voeg de spinazie met aanhangend water toe, strooi het zout erover en schep de spinazie om tot hij geslonken is. Draai het vuur lager en laat de spinazie afgedekt nog even smoren tot hij gaar is.
Roer de garam masala en de slagroom door de spinazie. Schep de kaasblokjes erdoor, warm het geheel op laag vuur door. Voeg indien nodig extra zout aan de spinazie toe en serveer hem met partjes citroen.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De keuken van India / Beverly Leblanc

Geen opmerkingen: