ROTIPLAAT MET AARDAPPELVULLING VAN LONDON LOY
540 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
10 gram zout
3 eetlepels zonnebloemolie
400 gram iets kruimige aardappelen
½ sjalot
1 teen knoflook
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel garam masala
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemalen koriander
½ theelepel gemalen kurkuma
2 eetlepels ghee of boter
Zeef het bakmeel en de bakpoeder boven een kom. Meng het zot erdoor. Voeg 300 milliliter lauw water en 2 eetlepels zonnebloemolie toe en kneed alles in 5 minuten tot een soepel deeg. Je kunt ook een keukenmachine met deeghaken gebruiken. Vet een kom in met zonnebloemolie, doe het deeg erin, dek af en laat 30 minuten rusten.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en maak er bolletjes van. Dek af en laat nogmaals 30 minuten rusten.
Maak ondertussen de vulling. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 minuten gaar. Prik met een vork in een stuk aardappel. Als het stuk makkelijk van de vork afglijdt, zijn de aardappelen goed. Giet af, laat droogstomen en prak fijn met een vork of pureeknijper.
Snipper de halve sjalot en snijd de knoflook fijn. Verhit de rest van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de sjalot en knoflook in 2-3 minuten tot ze zacht zijn en lekker geuren.
Voeg de chilipoeder, garam masala, komijn, koriander en kurkuma toe en bak kort mee.
Voeg de aardappel toe, schep om en bak 4 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur lager als het snel aanbakt. Blijf steeds goed omscheppen. Breng de vulling op smak met peper en eventueel zout. Laat afkoelen.
Druk met je duim een kuiltje in een bolletje deeg en vul het met 1 eetlepel aardappelvulling. Vouw de randen eromheen en knijp dicht, zodat je de vulling niet meer ziet. Leg het bolletje met de dichtgeknepen kant op een met bakmeel bestoven werkblad en rol het met de deegroller uit tot een dunne rotiplaat.
Verhit wat ghee of boter in een koekenpan en bak de rotiplaat aan beide kanten goudgeel en gaar. Herhaal dit met de andere bolletjes deeg en de rest van de vulling.
12 personen
voedingswaarde : 235 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 45 / 60 minuten
gebied : Suriname
gerechtsoort : bijgerecht
bron : AllerHande 2 oktober – 5 december 2023
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten