BIBBELSCHES BOHNESUPP (SPERZIEBONENSOEP)
In Saarland houden ze over het algemeen van vrij stevige gerechten, maar de lokaal beroemde Bibbelsches Bohnesupp vormt daarop een uitzondering. Weliswaar met aardappels en spek, maar toch een heerlijk lichte soep met sperziebonen in de hoofdrol.
1250 milliliter hete groentebouillon
300 gram sperziebonen
300 gram aardappels (vastkokend)
150 gram worteltjes
100 gram spekjes
2 uien
5 lente-uien
125 milliliter zure room
handje vers bonenkruid
wat peterselie
nootmuskaat
1 volle eetlepel bloem
wat boter
zout
peper uit de molen
Snij de sperziebonen in stukjes van 1 centimeter, de geschilde aardappels in minidobbelsteentjes, de wortel in plakjes. Snipper de uien. Smelt wat boter in een braadpan en laat de helft van de ui samen met het spek zachtjes 10 minuten fruiten. Giet de (liefst kokendhete) bouillon erbij. Voeg alle fijngesneden groente plus het bonenkruid toe. Laat onder een deksel zachtjes 15 minuten sudderen. Bak intussen in een koekenpan de andere helft van de ui in wat boter lekker goudbruin (niet laten verbranden). Roer de bloem door de ui, giet dan een ferme plens uit de pan geviste bouillon erbij en roer goed tegen de klontjes. Giet dit mengsel in de soeppan en laat nog een paar minuten pruttelen. Snij intussen de lente-ui in ringetjes en voeg op het laatst toe. Vis het bonenkruid eruit. proef de soep op zout en peper, voeg een snufje nootmuskaat toe.
Schep de soep in 4 borden, met een lepeltje zure room in het midden. Bestrooi met fijngehakte peterselie.
4 personen
bereidingstijd : 35 minuten
gebied : Saarland, Duitsland
gerechtsoort : soep
bron : Wereldgerechten zonder pakjes & zakjes / Karin Luiten
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten