woensdag 16 juni 2021

Pépèssan Ikan Djawa (Java, Indonesië)

PÉPÈSSAN IKAN DJAWA (VERPAKTE VIS UIT JAVA)

500 gram sprot
1 kleine rode ui
1 teentje knoflook
1 stukje langkuas (laos) van 1 ½ centimeter
4 tjabé rawit
2 rode lomboks
1 theelepel trassi
2 blaadjes salam
½ eetlepel assem
½ deciliter water
2 grote stukken pisangblad


Snijd de sprot in kleine stukjes en leg de stukjes in een schaal met zoveel water dat ze onder staan. Laat dit 15 minuten weken om de vis te ontzouten. Laat daarna de vis in een vergiet goed uitlekken. Pel de ui en de knoflook en haal het velletje van de laos. Haal de steeltjes van de rawit en de lomboks. Maal in een foodprocessor deze ingrediënten en de trassi zeer fijn. Schep de inhoud over in een schaal en vermeng dit goed met de salamblaadjes, assem en water. Voeg de uitgelekte sprot erbij en roer alles voorzichtig dooreen. Leg 2 grote stukken pisangblad neer en schep de inhoud van de schaal op deze bladeren. Vouw de zijkanten tegen elkaar, sluit eerst de benedenkant, rol het op naar boven en sluit de bovenkant met 1 of 2 cocktailprikkertjes. Verwarm een stomer 10 minuten voor en leg dan de pakketjes erin. Laat de vis 30 minuten stomen op hoog vuur. Steek met een (saté)stokje in het pakketje; als het stokje nog vochtig is, stoom dan de vis nogmaals 15 minuten. Is het stokje droog dan is ook de vis gaar.

4 - 6 personen

gebied : Java, Indonesië
gerechtsoort : visgerecht

bron : De grote keukens van Azië : Cultuur en recepten uit China, Japan, India, Indonesië & Thailand / Ciska Cress en Adriaan de Boer

Geen opmerkingen: