woensdag 16 juni 2021

Knapperige sprot in bierbeslag met paprikamayonaise (Polen)

KNAPPERIGE SPROT IN BIERBESLAG MET PAPRIKAMAYONAISE

Sprot smaakt gepaneerd en gefrituurd erg lekker (wat niet?). Het is een grotere, vlezigere vorm van witvis, maar ik raad u aan om ze zonder de kop te eten. Dit gerecht is eenvoudig, maar zalig en geeft u het gevoel dat u in de buurt bent van een warm strand.

100 gram bloem
1 theelepel knoflookzout
50 - 75 milliliter bier
400 gram sprot, koppen verwijderd (u kunt ook verse ansjovis of jonge sardines gebruiken)
2 deciliter raapzaadolie
½ theelepel zoet paprikapoeder
3 eetlepels mayonaise
zout naar smaakt
witte peper, naar smaak
partjes citroen, voor erbij


Maak eerst het beslag. Meng de helft van de bloem met het knoflookzout en wat witte peper in een kom. Klop het bier erdoor tot het mengsel zo dik is als een zeer dikke milkshake.
Doe de resterende bloem in een ondiepe kom en bestuif de sprot ermee. Giet intussen de olie in een diepe pan met dikke bodem en zet deze op matig tot hoog vuur. Er moet ongeveer 2½ centimeter olie in de pan zitten.
Doop de sprot in het beslag en bak hem in porties in de hete olie. Zorg dat de olie heet genoeg is. Een druppel beslag die u erin laat zakken moet sissen en goudbruin worden zodra hij de olie raakt. Laat de sprot aan de staart in de olie zakken en pas op dat de olie niet te ver opspat. Bak ze een paar minuten, tot ze knapperig en goudbruin zijn.
Klop het paprikapoeder door de mayonaise. Laat de sprot uitlekken op keukenpapier en bestrooi hem met zout. Serveer hem met de partjes citroen om erover uit te knijpen en de paprikamayonaise om ze in te dippen.

4 personen

bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Polen
gerechtsoort : visgerecht

bron : Polska : De nieuwe Poolse keuken / Zuza Zak

Geen opmerkingen: