zaterdag 5 december 2020

Leniwe Pierogi (Polen)

LENIWE PIEROGI (AARDAPPELKWARKNOEDELS)

300 gram gekookte aardappelen
750 gram magere kwark
30 gram zachte boter
2 eieren
200 gram bloem
50 gram aardappelmeel
zout
40 à 50 gram boter
3 of 4 eetlepels paneermeel


Stamp de gekookte aardappelen met een pureestamper fijn. Leg deze massa op een plank en laat dit goed afkoelen. Doe ondertussen de kwark in een schone linnen theedoek. Knijp het vocht van de kwark eruit, zodat er 350 gram droge kwark overblijft. Wrijf de boter met de eidooiers in een kom tot zij geheel zijn opgenomen. Doe er de kwark bij en meng alles goed door elkaar tot een egaal mengsel verkregen is. Voeg dit bij de koude aardappelen, evenals de bloem, het aardappelmeel, de stijf geklopte eiwitten en wat zout. Wrijf de handen in met een beetje bloem. Kneed het geheel tot een deeg. Breng nu een ruime hoeveelheid water met weinig zout aan de kook. Bestrooi de plank met wat bloem. Snijd het deeg in 4 of 5 delen. Vorm van elk deel een rol (3 centimeter doorsnee). Snijd met een scherp mes noedels van 3 centimeter breed. Leg de helft van de aardappelkwarknoedels in kokend water en roer ze even door. Kook ze zachtjes een paar minuten (zodra de noedels boven water komen drijven zijn ze gaar). Neem ze met een schuimspaan uit de pan. Laat ze uitlekken. Leg ze daarna in een schaal. Kook de overgebleven noedels op dezelfde wijze. Smelt de boter en bak het paneermeel even mee. Giet dit over de aardappelkwarknoedels. Serveer er kropsla met zure room bij.
Tip: Hoe steviger kwark des te minder bloem toevoegen.
Variatie: Desgewenst kan men deze noedels in plaats van paneermeel met gesmolten boter, suiker en kaneel opdienen.

4 personen

land : Polen
gerechtsoort : aardappelgerecht

bron : De Poolse keuken / Stasia Bugaj

Geen opmerkingen: