zaterdag 5 december 2020

Kopytka (Polen)

KOPYTKA (AARDAPELNOEDELS)

700 gram aardappelen
zout
330 gram bloem
1 ei


Schil de aardappelen en was ze. Kook ze met wat zout gaar. Giet ze af. Maak de aardappelen fijn met een pureeknijper of pureestamper. Leg ze op een plank en laat ze goed afkoelen. Voeg er daarna bloem en ei bij. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Laat een ruime hoeveelheid water met een beetje zout aan de kook komen. Bestrooi de plank met wat bloem. Verdeel het deeg in 4 delen. Maak van elk deel een 3 centimeter dikke rol. Snijd met behulp van een scherp mes schuine stukjes van 3 centimeter breed. Doe de helft van de noedels in kokend water en roer ze even door. Kook ze langzaam een paar minuten. Zodra ze aan de oppervlakte van het water komen drijven zijn ze gaar. Haal de gekookte aardappelknoedels met een schuimspaan uit de pan. Laat ze in een vergiet uitlekken. Kook de andere helft van de noedels op dezelfde wijze.
Geef ze bij goulash of met een gebraden stuk vlees. Schenk dan de jus over de noedels. Serveer eventueel de aardappelnoedels met in dobbelsteentjes uitgebakken spek en gefruite uien. Lekker met rauwkost.

4 personen

land : Polen
gerechtsoort : aardappelgerecht

bron : De Poolse keuken / Stasia Bugaj

Geen opmerkingen: