dinsdag 7 januari 2025

Pekingeend (China)

PEKINGEEND

1 panklare tamme (Peking)eend van 1¾ kilogram
1 eetlepel honing
3 eetlepels donkere sojasaus
1 eetlepel sesamolie
enkele druppels rode voedingsmiddelenkleurstof, desgewenst
hoisinsaus, om te serveren
6 voorjaarsuitjes, in lange reepjes gesneden, om te serveren
½ komkommer, in lange reepjes gesneden, om te serveren

PANNENKOEKJES
500 gram bloem
1 theelepel sesamolie


Leg de eend in een vergiet en zet dit in de spoelbak. Schenk tweemaal een ketel kokend water over de eend. Hang de eend tot de volgende dag op een koude, goed geventileerde plek of leg de vogel op een rooster in de koelkast. Vermeng de volgende dag in een kommetje de honing, de sojasaus, de sesamolie en desgewenst enkele druppels kleurstof. Leg de eend op een rooster boven een braadslede en controleer of de halsopening goed is dichtgemaakt. Kwast de eend in met het honingmengsel en laat de vogel minstens 1 uur staan. Verwarm de oven voor op 200°C.
Roer 2 eetlepels water door het restant van het honingmengsel en schenk dit in de opening van de eend. Sluit de opening weer goed met cocktailprikkertjes. Braad de eend 1½ uur tot het vocht dat er uitdruipt wanneer met een prikkertje in het vel wordt gestoken, helder is. Neem de eend uit de oven en laat e vogel voor het aansnijden 10 minuten op een warme plaats staan.
Maak tijdens het braden de pannenkoekjes. Zeef de bloem in een kom en roer er met scheutjes tegelijk ¼ liter kokend water door. Roer er daarna 1 deciliter koud water door tot het deeg een bal vormt. Kneed de deegbal op een met bloem bestoven werkvlak goed door. Leg de deegbal terug in de kom, dek deze af met een vochtige doek en laat het deeg 15 minuten staan. Verdeel op een met bloem bestoven werkvlak de deegbal in twee porties. Rol elke portie uit tot een rol met een dikte van 5 centimeter. Snijd de rollen in stukjes met een lengte van 2½ centimeter.
Druk elk stukje met de handpalm plat. Kwast de bovenkant in met wat sesamolie en leg twee deegstukjes op elkaar, met de ingekwaste kanten naar binnen. Rol elk paar plakjes uit tot een pannenkoekje met een doorsnede van 15 centimeter. Verhit een droge koekenpan met een antiaanbaklaag boven een matige hittebron en bak hierin de pannenkoekjes 15 – 20 seconden tot de bovenkant begint op te bobbelen. Draai de pannenkoekjes om en bak de andere kant 10 – 15 seconden tot deze bruin begint te worden.
Neem de pannenkoekjes uit de pan en splits de pannenkoekjes in een boven- en een onderhelft. Houd ze warm, leg er velletjes vetvrij papier tussen.
Serveer de in porties verdeelde eend op een voorverwarmde serveerschaal met de pannenkoekjes ernaast. Zet de hoisinsaus, de voorjaarsuitjes en de komkommer in kommetjes op tafel.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith

Geen opmerkingen: