woensdag 28 juli 2021

Kip-rijstgerecht uit Buchara voor het hele gezin (Buchara, Oezbekistan)

KIP-RIJSTGERECHT UIT BUCHARA VOOR HET HELE GEZIN

Veel Centraal-Aziatische rijstgerechten zijn vrij bewerkelijk en worden dus vaak alleen in het weekend, op feestdagen of voor een bruiloft gemaakt. Maar er zijn ook snellere versies, zoals deze. Ideaal voor een doordeweekse avond en perfect voor kinderen, omdat het gerecht slechts licht gekruid is. Het staat of valt bij goede ingrediënten, dus gebruik als het even kan zelfgemaakte kippenbouillon, biologische kipfilet, biologische wortels en basmatirijst van goede kwaliteit.

2 eetlepels zonnebloemolie
2 uien, gehakt
3 wortels, gehakt
2 theelepels suiker
2 kipfilets, in eenhapsstukjes
½ theelepel paprikapoeder
250 gram basmatirijst, gespoeld
8 tenen knoflook, ongepeld
380 milliliter hete kippenbouillon
15 gram boter
80 gram cashewnoten
zeezout


Verhit de zonnebloemolie in een sauteerpan op halfhoog tot hoog vuur. Bak de ui en de wortel met de suiker tot ze zacht zijn.
Leg de stukjes kip op de groenten. Roer nu niet meer, want het gerecht moet straks uit afzonderlijke lagen bestaan. Laat de kip gaar worden in de stoom van de groenten tot het vlees wit begint te worden. Keer de stukjes kip voorzichtig, om de andere kant gaar te laten worden, en strooi er flink wat zout en het paprikapoeder over.
Verdeel de rijst in een gelijkmatige laag over de kip. Maak met de steel van een houten lepel acht holtes in de rijst. Duw in elke holte 1 teen knoflook en giet de kippenbouillon erbij. De rijst moet 1 centimeter onderstaan, dus giet er zo nodig wat kokend water bij. Zet het vuur laag en doe het deksel op de pan of sluit de pan goed af met aluminiumfolie. Kook het geheel 30 minuten of tot de rijst gaar is en al het vocht heeft opgenomen.
Verhit intussen de boter in een kleine koekenpan en bak de cashewnoten goudgeel.
Serveer de lagen van het gerecht in omgekeerde volgorde. Dus schep eerst de rijst op de borden, dan de kip op de rijst en tot slot de groenten op de kip. Strooi de cashewnoten erover.

4 personen

gebied : Buchara, Oezbekistan
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Geen opmerkingen: