woensdag 28 juli 2021

Dumplings met eivulling uit Khiva (Xiva, Oezbekistan)

DUMPLINGS MET EIVULLING UIT KHIVA

De bereiding van deze delicate dumplings vergt wat timing en vingervlugheid. Ze moeten namelijk direct de pan in, zodra ze gevuld zijn. Maar als je ze vaker maakt, word je er steeds handiger in en kun je ze snel achter elkaar de pan in laten glijden.

1 portie pastadeeg (van 100 gram bloem)
tarwebloem, om te bestuiven

VULLING
3 eieren
1 eetlepel melk
zeezout
versgemalen zwarte peper

ERBIJ
boter
pul biber (aleppopeper)


Verdeel het pastadeeg in acht porties. Vorm er ballen van en bestuif ze met bloem. Rol een bal uit met een pastamachine of deegroller tot een dunne cirkel met een diameter van 10 centimeter. Leg de deegcirkel op een met bloem bestoven werkvlak en rol de overige ballen uit.
Maak de vulling. Klop in een kan (met schenktuit) de eieren met de melk tot een glad mengsel. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Zorg ervoor dat de deegcirkels goed bestoven en niet plakkerig zijn. Doop je vingers eerst in water en vervolgens in wat bloem. Bestrijk met dit plaksel de rand van de bovenste helft van een deegcirkel, maar sla helemaal bovenaan een stukje over. Vouw de deegcirkel dubbel en knijp de randen stevig samen tot ze een rand van 1 centimeter breed vormen, maar laat helemaal bovenaan een opening vrij. Zodoende krijg je een goedgesloten halfrond deegenvelopje met een kleine vulopening. Maak van de overige deegcirkels ook zulke envelopjes.
Breng een grote pan gezouten water aan de kook.
Maak de dumplings één voor één. Giet via de vulopening wat vulling in een deegenvelopje, duw de lucht eruit en knijp de opening stevig dicht. Laat de dumpling direct in het water glijden en kook hem 3 minuten. Maak de rest van de dumplings op dezelfde manier. De dumplings zijn gaar als ze gaan drijven. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en schep ze om met wat boter. Bestrooi ze voor het serveren met wat aleppopeper.

Voor 8 dumplings

gebied : Xiva, Oezbekistan
gerechtsoort : pastagerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Geen opmerkingen: