vrijdag 5 mei 2023

Sfougato (Griekenland)

SFOUGATO (COURGETTEFRITTATA)

Courgette, dille en munt maken van een simpele omelet of frittata, die sfougato wordt genoemd, iets bijzonders, en er zitten ook nog kleine stukjes smeltende kaas in.
Als u geen kleine ovenvaste koekenpan hebt, kunt u het mengsel uit de pan in een kleine ovenschaal met een inhoud van 500 milliliter gieten en het daarin bakken.

1 eetlepel olijfolie
½ kleine ui, fijn gesnipperd
zout
versgemalen zwarte peper
1 courgette van 200 gram, grof geraspt
4 eieren
1 – 2 eetlepels kookroom of melk (naar keuze)
1 lente-uitje, fijn gehakt
1 eetlepel fijn gehakte dille
1 theelepel fijn gehakte muntblaadjes
25 gram feta of milde geiten- of schapenkaas


Verwarm de oven voor op 180°C.
Verwarm de olie in een kleine ovenvaste koekenpan op laag tot middelhoog vuur. Voeg de ui en een snufje zout toe en bak 2 minuten. Doe de courgette erbij en bak 10 minuten mee, tot de courgette zacht is en bijna al het vocht is verdampt. Laat de courgette niet bruin kleuren. Haal de pan van het vuur.
Klop de eieren met de room of melk. Voeg de lente-ui en kruiden toe en breng op smaak met flink wat zout en peper.
Giet het mengsel over de courgette en roer voorzichtig om. Verkruimel de kaas erover. Plaats de pan in het midden van de oven. Bak de frittata 20 – 25 minuten, tot hij iets boven de rand van de pan uit is gerezen en bovenop lichtbruin is.
Haal de frittata uit de oven en laat hem iets afkoelen in de pan. Serveer warm of op kamertemperatuur.

2 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De Griekse eilanden : Moderne recepten uit de Griekse keuken / Rebecca Seal

Geen opmerkingen: