zondag 23 mei 2021

Rabarbercheesecake met kardemom (Iran)

RABARBERCHEESECAKE MET KARDEMOM

200 gram gember- of tarwebiscuitjes
50 gram boter, gesmolten
12 kardemompeulen
400 gram rabarber, in stukken van 3 centimeter
65 gram fijne kristalsuiker
4 eetlepels water
500 gram roomkaas
geraspte schil van 1 biologische citroen
1 theelepel vanille-extract
1 blik van 397 gram gecondenseerde melk
3 middelgrote eieren
2 eetlepels maïszetmeel


Verhit de oven tot 200°C. Bekleed de bodem van een springvorm van 22 centimeter doorsnede met bakpapier.
Maak eerst de taartbodem. Doe de biscuitjes in een grote diepvrieszak en verkruimel ze met een deegroller of maal de biscuitjes tot kruimels in een keukenmachine. Doe de verkruimelde biscuitjes in een kom, giet de gesmolten boter erbij en meng alles goed. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk het aan tot een gelijkmatige laag. Bak de taartbodem 10 minuten in de oven. Laat hem in de springvorm afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe intussen de kardemompeulen in een vijzel en sla erop met een stamper om de zaadjes uit de peulen te halen. Gooi de lege peulen weg en maal de zaadjes tot een fijn poeder.
Doe de rabarber met de helft van het kardemompoeder, de kristalsuiker en het water in een pan. Kook de rabarber 4 - 8 minuten tot hij zacht en gaar is en haal de pan van het vuur. Laat de rabarber uitlekken in een zeef en vang het kookvocht op. Laat de rabarber afkoelen.
Giet het rabarberkookvocht terug in de pan en laat het op halfhoog vuur 2 - 3 minuten inkoken tot een siroop. Haal de pan van het vuur en laat de rabarbersiroop afkoelen.
Verhit de oven tot 175°C. Meng de roomkaas, de geraspte citroenschil, het vanille-extract, de gecondenseerde melk en de rest van het kardemompoeder in een grote kom. Klop de eieren en het maïszetmeel erdoor en spatel vervolgens twee derde van de gekookte rabarber erdoor.
Giet het roomkaasmengsel op de afgekoelde taartbodem in de springvorm. Schuif de cheesecake in de oven en bak hem 45 minuten tot hij stevig aanvoelt, maar in het midden nog een tikje lobbig is.
Laat de cheesecake volledig afkoelen en haal hem dan pas uit de springvorm. Schep de rest van de rabarber en de rabarbersiroop erover. Laat de cheesecake voor het serveren minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

6 - 8 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan

Geen opmerkingen: