RODE KOOL MET ROZEMARIJN
1 rode kool van ongeveer 1 kilo
1 eetlepel olijfolie
snufje zout
3 eetlepels rozijnen
1 zeer klein sjalotje
wat zwarte peper uit de molen
1 royaal glas rode wijn
1 theelepel karwijzaad
1 sherryglaasje zwarte bessensap
2 eetlepels appel-bessendiksap
8 jeneverbessen, geplet
1 kaneelstokje
½ eetlepel verse rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
1 zoetzure appel, geschild en gesnipperd
Verwijder de buitenste bladeren van de kool tot er een glanzend blad tevoorschijn komt. Snij de kool van kop tot stronk door en verwijder de witte stronk en al te dikke witte nerven, snipper de kool handmatig of in de keukenmachine. Verhit de olie in een grote braadpan en roer de kool er op getemperd vuur door. Voeg zout toe en draai het vuur laag. hak het sjalotje zeer fijn voeg het toe en laat de kool nog 2 à 3 minuten bakken. bestooi het geheel met peper, draai het vuur hoog en voeg karwijzaad rozijnen wijn bessensap appel-bessendiksap jeneverbessen kaneelstok en rozemarijn toe en breng het aan de kook. Draai dan het vuur laaf en leg de appel op de kool en sluit de pan. Laat ongeveer 45 minuten garen maar controleer tussentijds of er eventueel een scheutje wijn of groentebouillon bij moet. Roer de hele massa halverwege nog eens om .
Serveertips: Serveren met bijvoorbeeld sukadelapjes en zeer kruimige aardappels. En een glaasje rode wijn kan ook natuurlijk geen kwaad.
4 personen
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Volkskrant, via Ellen Rijghard [De-Heksenketel]
vrijdag 25 december 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten