zondag 27 april 2008

Gossi (Senegal)

GOSSI (MELKRIJST)

In het zuiden van Senegal, in de streek Casamance, wordt rijst verbouwd en
de Peurls of Fulani's uit het noorden van Senegal zijn een volk dat
bekendstaat om zijn voorkeur voor melk. Hoewel ik er niet achter ben gekomen
of dit rijst-melkgerecht afkomstig is uit de streek Casamance, is het in het
hele land een populair dessert bij jong en oud. Het is een van de schakels
in de lange keten die zich uitstrekt van de gossi uit Senegal via de arroz
de viuva of melkrijst uit het noordoosten van Brazilië tot de Caribische
rijstdesserts en de rijsttoetjes en melkrijst uit het zuiden van de
Verenigde Staten.

400 gram kortkorrelige witte rijst
ruim 1 liter water
1 liter melk
snufje zout
½ vanillestokje
6 eetlepels suiker, of naar smaak

Was de rijst en giet hem af. Breng het water in een grote pan aan de kook.
Doe de rijst erbij en laat hem 5 minuten koken. Breng intussen de melk in
een andere pan op middelhoog vuur aan de kook. Giet de rijst als de melk
kookt af en doe hem langzaam bij de kokende melk. Zet het vuur laag en voeg
dan het zout, het vanillestokje en de suiker toe. Laat het geheel met het
deksel op de pan 15 - 20 minuten zachtjes koken. Voeg tijdens de kooktijd zo
nodig nog meer melk toe en roer zodat de melk wordt opgenomen. Serveer de
melkrijst warm, op kamertemperatuur of koud.

6 - 8 personen

land : Senegal
gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: