zondag 29 maart 2020

Gekaramelliseerde stoofperen in witte port & venkelsiroop

GEKARAMELLISEERDE STOOFPEREN IN WITTE PORT & VENKELSIROOP

10 kleine stoofperen (liefst Gieser Wildeman), geschild, met steeltjes eraan
citroen, schoongeboend en in schijven
3 - 4 blaadjes laurier
een flinke duim gember, in dunne schijfjes
2 kaneelstokjes
2 eetlepels venkelzaad
75 gram suiker
1 fles witte port
150 gram honing


Zet de stoofpeertjes rechtop naast elkaar op de bodem in een wijde pan. Verdeel de rest van de ingrediënten, behalve de honing, erover en breng zachtjes aan de kook. Draai het vuur lager en laat de peertjes 25 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schep de peertjes in een diepe, passende ovenschaal. Kook het overgebleven vocht in de pan nog iets in. Roer de honing erdoor en zeef de saus boven de peertjes. Zet de schaal in de oven en laat de peren daar verder garen. Open de oven zo nu en dan kort om wat saus over de peren te gieten of om de peren voorzichtig om te draaien met 2 lepels. De peren zijn gaar wanneer je er met een scherp mesje makkelijk doorheen kunt prikken. Er mag geen weerstand zijn. Dit is na 45 minuten.
Laat de peren iets afkoelen en schep ze in een glazen schaal. Overgiet ze met de saus uit de ovenschaal en geef er venkelkoek bij.

4 - 5 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 40 / 45 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Delicious. maart 2018

Geen opmerkingen: