maandag 1 november 2021

Pollo Saltado (Peru)

POLLO SALTADO (GEROERBAKTE KIP MET FRIET)

2 kipfilets, in dunne reepjes
2 - 3 eetlepels plantaardige olie, plus extra om te frituren
1 grote rode ui, overlangs in dunne plakken
3 tomaten, zonder pitjes en in achten
2 teentjes knoflook, geperst
450 gram aardappels, geschild en tot grove frieten gesneden
2 bosuien, overlangs in drieën en dan gesnipperd
enkele korianderblaadjes, grof gescheurd
zout
versgemalen zwarte peper

MARINADE
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel rode wijn- of rijstazijn
sap van ½ limoen
1 theelepel gemalen komijn
1 eetlepel pancapasta


Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom en leg e kip erin. Vermeng alles goed, dek de kom af en laat de kip een paar uur, maar liever nog een hele nacht marineren.
Giet de olie in de wok en zet hem op halfhoog vuur tot de olie een beetje gaat roken. Giet de kip af en bewaar de marinade. Leg de kip in de pan, bak hem rondom bruin en schenk de achtergehouden marinade erover. Roerbak de kip 2 - 3 minuten tot hij gaar is.
Schep de kip met een geperforeerde lepel of een schuimspaan uit de pan en zet hem opzij. Verhit nog een beetje plantaardige olie in de wok. Voeg de rode ui en rode paprika toe. Roerbak ze een paar minuten tot ze zachter zijn en de randen bruin worden. Doe de tomaten en knoflook erbij en bak alles tot de tomaten zacht zijn.
Leg de kip weer in de wok en proef of er nog sojasaus, limoensap of chilipeper bij moet.
Maak intussen de frieten. Verhit de olie in een frituurpan tot 160°C of gebruik een brede, diepe pan en giet daar een laag van 5 centimeter olie in; de pan mag voor niet meer dan de helft gevuld zijn. Controleer of de olie heet genoeg is door er een broodblokje in te laten vallen; als het gaat sissen en goudbruin wordt, dan is de olie klaar. Frituur de frieten tot ze gaar maar nog niet gekleurd zijn. Zet de temperatuur iets hoger (naar 190°C als u een frituurpan gebruikt) en frituur ze nog een paar minuten tot ze goudbruin zijn. Laat de frieten op keukenpapier goed uitlekken.
Doe tot slot de frieten in de wok en schep alles om, zodat de frieten wat smaak opnemen. Serveer het gerecht in ondiepe kommen, gegarneerd met de bosuien en koriander. Dit gerecht gaat heel goed samen met Peruaanse rijst.

4 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Ceviche : De keuken van Peru / Martin Morales

Geen opmerkingen: