vrijdag 23 januari 2009

Piccalilly

PICCALILLY

1 kleine ui
1 kleine rode paprika
100 g bloemkoolroosjes
1 struik broccoli
100 g komkommer
75 g zout
2 zakjes gemalen mosterdzaad (Silvo)
1 eetlepel koenjit (Conimex)
1 theelepel kerriepeoder
40 g bloem
4 eetlepels suiker
1 teentje knoflook
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel olie
½ l azijn

Ui pellen en snipperen. Paprika schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Van broccoli hele stronk en dikke stengels verwijderen en roosjes in heel kleine roosjes verdelen. (Er moet ongeveer 100 g roosjes overblijven.) Bloemkool ook in heel kleine roosjes verdelen. broccoli en bloemkool wassen. Komkommer wassen en in blokjes snijden.
In een pan 2 liter water met het zout aan de kook brengen. Groenten toevoegen en in ca. 5 minuten knappend gaar koken. In een vergiet de groenten onder koud stromend water afspoelen (om het kookproces te laten stoppen). Groenten goed laten uitlekken en laten afkoelen.
In een kommetje doen: mosterdpoeder, koenjit, kerriepoeder, bloem en suiker. Goed door elkaar roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Al roerende gembersiroop, olie en ca. 3 eetlepels azijn toevoegen. Blijven roeren tot een glad papje ontstaat. Nog 3 à 4 eetlepels azijn erdoor roeren.
In een pan de rest van de azijn aan de kook brengen. Al roerende het kruidenbloempapje toevoegen. Op zacht vuur ca. 2 minuten laten doorkoken. Af en toe roeren. iets laten afkoelen.
3 jampotjes (inhoud 450 g) met schroefdeksels (twist-off) in heet sodawater afwassen. Goed omspoelen met schoon water. jampotjes op een schone theedoek omgekeerd laten uitdruipen.
Groenten door de mosterdsaus scheppen. Doorroeren tot alles goed gemengd is. Piccalilly in de schoongemaakte potten scheppen. Potten afsluiten en etiketten met naam en bereidingsdatum erop plakken. Potten nog minstens 2 weken dicht laten, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Voor 3 potjes.

voedingswaarde : 12,5 kcal per eetlepel
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande juni / juli 1988

Geen opmerkingen: