NUTELLAROLLETJES MET SESAMZAAD EN HAZELNOTEN
Ik ga bij dit recept uit van twee veronderstellingen om het op te kunnen nemen in Ottolenghi SIMPEL. De eerste is dat iedereen wel ergens een pot Nutella in de kast heeft staan (vandaar de P), en de tweede, de E, dat zelf deeg maken en het uitrollen tot allerlei lekkernijen gemakkelijker is dan het eruitziet. Het resultaat is iets wat het midden houdt tussen een cake en een koekje, het allerlekkerst bij een kop koffie of thee. Het deeg is heel kwetsbaar en daarom is het belangrijk dat u de Nutella zacht maakt (tot vrijwel vloeibaar) voor u het gebak bestrijkt. De rolletjes zijn geïnspireerd op een soortgelijk gebak dat in het Landwer Cafe in Tel Aviv wordt geserveerd.
150 gram wit bakkersmeel, plus wat extra om het werkvlak te bestuiven
¾ theelepel gedroogde instantgist
1 ½ theelepel fijne kristalsuiker
3 eetlepels olijfolie, plus wat extra om in te vetten
¼ theelepel zout
65 milliliter lauwwarm water
40 gram blanke hazelnoten, geroosterd en grofgehakt
20 gram sesamzaad, licht geroosterd
150 gram Nutella, (in de magnetron of op laag vuur op het fornuis zachter gemaakt, tot het goed smeerbaar is)
1 kleine sinaasappel, rasp er 1 theelepel schil af
2 theelepels poedersuiker
Doe het meel met gist, suiker, 2 eetlepels olijfolie en het zout in een grote kom en meng alles goed. Voeg rustig het water toe en roer het mengsel met een spatel door elkaar. Stort het deeg op een licht met olie ingevet werkvlak en kneed het met uw met olie ingevette handen 3 minuten tot het zacht en elastisch is. Doe er als het deeg aan uw handen blijft plakken eventueel nog een beetje meer olie bij. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warme plek 40 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.
Verhit de oven tot 220°C.
Meng de hazelnoten en het sesamzaad in een kleine kom en houd 1 eetlepel apart.
Rol het deeg op een licht met meel bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 30 x 40 centimeter, zo dat de lange kant parallel aan het werkvlak naar u toe ligt. Strijk met een spatel de Nutella uit over het deeg en houd aan de bovenkant een 2 centimeter brede rand deeg onbedekt. Strooi de sinaasappelrasp gelijkmatig uit over de Nutella en bestrooi hem dan met het hazelnoten-sesammengsel. Rol het deeg, nog steeds met de langste kant naar u toe op tot een lange worst. Bestrijk de rol met de overgebleven eetlepel olie en bestrooi met de achtergehouden eetlepel hazelnoten-sesammengsel (druk stukjes noot en zaadjes licht in het deeg, zodat ze blijven plakken). Snijd de uiteinden van de rol recht af en verdeel hem dan in tien stukken, elk van 3 centimeter lang. Leg ze met de naad onder op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de rolletjes in de oven 8 minuten tot ze goudbruin zijn. Bestuif ze met poedersuiker en laat ze iets afkoelen. Dien ze op.
Voor 10 stuks.
gebied : Tel Aviv, Israël
gerechtsoort : nagerecht
bron : Simpel / Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten