dinsdag 3 mei 2022

Chips met specerijenzout & limoen (Midden-Oosten)

CHIPS MET SPECERIJENZOUT & LIMOEN

4 aardappels, ongeschild
1 eetlepel fijn zeezout
1 liter plantaardige olie of zonnebloemolie, om in te bakken
2 limoenen, in partjes, voor erbij

SPECERIJENZOUT
2 eetlepels zeezoutvlokken of 1 eetlepel fijn zout
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel korianderpoeder
½ theelepel gedroogde oregano
½ theelepel sumak


Snijd de aardappels op een mandoline, in een foodprocessor of met de hand in dunne schijfjes; streef naar de dikte van een lucifer. Spoel de aardappelschijfjes af om overtollig zetmeel te verwijderen en laat ongeveer 20 minuten in een grote mengkom met koud water en het fijne zeezout weken.
Stamp intussen de ingrediënten voor het specerijenzout in een vijzel. Zet apart.
Giet de aardappelschijfjes af, spoel ze af en dep ze zo goed mogelijk droog met een schone theedoek of keukenpapier.
Schenk een laagje van 7 centimeter plantaardige olie of zonnebloemolie in een grote, diepe koekenpan of kookpan, of verhit een frituurpan. Verhit de olie op middelhoog vuur tot 180°C (leg een aardappelschijfje in de olie: als het meteen sist, is de olie op temperatuur). Bekleed een grote schaal met een dubbele laag keukenpapier.
Bak de aardappelschijfjes in porties, afhankelijk van het formaat van de pan. Laat de eerste portie aardappelschijfjes voorzichtig in de hete olie zakken, roer voorzichtig met een schuimspaan zodat ze niet aan elkaar gaan plakken en bak in een paar minuten goudbruin. Schep de chips met een schuimspaan uit de hete olie en laat uitlekken op het bord met keukenpapier. Herhaal met de rest van de aardappelschijfjes.
Leg de chips op een plank of een plat bord en bestrooi met het specerijenzout. Serveer met de partjes limoen, zodat je de chips vlak voor het eten met limoensap kunt besprenkelen.

6 - 8 personen

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : snack

bron : Bazaar : Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten / Sabrina Ghayour

Geen opmerkingen: