dinsdag 3 mei 2022

Aardappels uit de oven met citroen en artisjok (Cyprus)

AARDAPPELS UIT DE OVEN MET CITROEN EN ARTISJOK

3 citroenen
12 artisjokken
1½ kilogram Cyprus-aardappels (of een andere vastkokende soort), in vieren
150 milliliter olijfolie
zeezout
versgemalen zwarte peper
6 tenen knoflook


Halveer een van de citroenen en knijp de helften uit boven een grote schaal met water - dit heb je nodig voor de artisjokken. Snijd met een gekarteld mes de bovenkant van de artisjokken en een flink stuk van de steel. Trek of snijd de harde buitenste bladeren eraf maar laat de binnenste, zachte blaadjes eraan zitten. Snijd het steeltje korter af zodat er geen harde schil meer aan zit. Halveer de artisjokken en schep met een theelepeltje het hooi eruit (het harige deel in het midden). Wrijf de artisjokken in met de gehalveerde citroenen om te voorkomen dat ze verkleuren en leg ze in het water.
Verwarm de oven voor tot 200°C. Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Leg ze in een pan met gezouten water en breng op middelhoog vuur aan de kook. Kook 5 minuten, giet af en laat in een vergiet droogstomen.
Laat de artisjokken uitlekken en leg ze met de aardappels in een braadslede. Besprenkel met olijfolie, zout en peper. Knijp er 2 citroenen boven uit, kneus de knoflook met de zijkant van je mes, leg de tenen ertussen en schep alles om. Spreid alles uit in een enkele laag en bak 1 uur in de oven. Schep om en bak nog 20 minuten of tot alles goudkleurig en krokant is.

6 - 8 personen

gebied : Cyprus
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Cyprus : Familierecepten uit een eilandkeuken / Georgina Hayden

Geen opmerkingen: