zaterdag 22 mei 2021

Congrio en Fuente à la Chilena (Chili)

CONGRIO EN FUENTE À LA CHILENA (CHILEENSE ZEEPALING IN KASSEROL)

Zeepaling is de populairste vis in Chili, aldus de chefkok van het Crillon hotel in Santiago, die me dit recept gegeven heeft. Deze vis wordt soms 2½ meter lang. Hij is heel fijn van smaak en heeft veel stevig vlees.

1 kilogram zeepaling, in porties
3 eetlepels olijfolie of een andere plantaardige olie
zout
peper
15 gram boter
15 gram reuzel
2 middelgrote uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, geplet
½ theelepel gedroogde marjolein
¼ theelepel gemalen komijn
4 tomaten, ontveld en in dunne plakken gesneden
4 middelgrote aardappelen, in schijven
2 kolven zoete maïs, de korrels eraf geschraapt
250 gram doperwten of tuinbonen, gekookt (desgewenst)
croûtons, in boter gebakken
6 takjes peterselie


Verhit de olie in een bakpan. Bestrooi de zeepaling met zout en peper, bak hem licht aan en neem hem weer uit de pan. Verhit de boter en de reuzel in een pan; doe daar de uien, knoflook, marjolein en komijn bij. Bak alles zacht tot de uien glazig zijn en doe er dan de tomaten, aardappelen en maïs bij. Roer alles, dek de pan af en zet hem 20 minuten op een laag vuur tot de aardappelen gaar zijn. Doe er zout en peper naar smaak bij. Desgewenst kunnen nu de doperwten of tuinbonen bij het gerecht worden gedaan.
Doe de helft van dit groentenmengsel in een kasserol, leg er de vis op en daarop weer de rest van de groenten. Sluit de kasserol en zet hem 40 minuten in een op 150°C voorverwarmde oven. Garneer de vis met croûtons en peterselie en dien hem heet op.

4 personen

gebied : Chili
gerechtsoort : visgerecht

bron : “The South American Cook Book” door Cora, Rose en Bob Brown, in Vis, Schaal- en Schelpdieren (Praktisch koken) / Richard Olney

Geen opmerkingen: