zaterdag 22 mei 2021

In open vuur gebakken zalm of forel (Nieuw-Zeeland)

IN OPEN VUUR GEBAKKEN ZALM OF FOREL

Dit is een geniale manier om vers gevangen vis te bereiden. Ik heb het alleen nog maar gedaan met vis die ik in het meer gevangen heb, maar het is ongetwijfeld net zo lekker met zeevis. Je verpakt de hele vis gewoon in papier, dompelt het pakket in water en legt het vervolgens in de gloeiend hete as van een kampvuur of barbecue. Je kunt het pakket ook in de oven bakken - de vis krijgt dan niet hetzelfde rokerige aroma, maar blijft wel heerlijk sappig.

2 - 3 kilogram verse hele zalm of forel, schoongemaakt
takjes verse munt, dille of koriander
zout
peper
citroenpartjes
knapperig platbrood
salsa verde
mierikswortelroomsaus


Maak een kampvuur of steek de barbecue of pizzaoven aan. Laat de vlammen overgaan in smeulend as.
Vul ondertussen de schoongemaakte buikholte van de vis met takjes munt, dille of koriander en bestrooi hem van binnen en buiten met zout en peper. Leg de vis op 3 grote vellen inpakpapier van de slager en vouw die strak om de vis heen. Leg 8 vellen krantenpapier op elkaar en leg daarop het vispakket. Vouw alles weer stevig dicht zodat het pakket straks niet uit elkaar valt.
Dompel het in water om het papier door en door nat te maken. Leg het vispakket in de hete as en laat het 30 - 40 minuten garen (elke 10 minuten omdraaien). De baktijd is afhankelijk van de grootte van de vis en de temperatuur van het vuur. Controleer of de vis gaar is door een scherpe pen in het dikste deel van de rug te steken. Als de vis gaar is, voel je geen weerstand.
Wil je de vis in de oven bakken, verwarm die dan voor op 200°C. Leg het natte vispakket in de oven en bak het 20 - 30 minuten. Controleer of hij gaar is (zie boven).
Als de vis gaar is, haal je het pakket uit het vuur of de oven en laat je het even afkoelen. Pak de vis uit en haal het vel eraf. Leg hem op een serveerschaal en dien op met citroenpartjes en knapperig platbrood. Ook heerlijk met salsa verde en mierikswortelroomsaus.

3 - 4 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 20 - 40 minuten

gebied : Nieuw-Zeeland
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Free Range Cook : Pure gerechten uit Nieuw-Zeeland / Annabel Langbein

Geen opmerkingen: