zaterdag 6 maart 2021

Romige linzen-pompoenschotel met gember en komijn (India)

ROMIGE LINZEN-POMPOENSCHOTEL MET GEMBER EN KOMIJN

Een tongstrelende vegetarische schotel met de smaken van India. Pompoen en linzen vormen een uitstekend team - zoet in combinatie met aards. Nog lekkerder met een topping van donkerbruin gebakken uienringen.

(fles)pompoen van 1,8 kilogram
olijfolie
zout
peper
2 grote uien, in dunne partjes
6 teentjes knoflook, fijngehakt
½ eetlepel komijn
½ eetlepel ketoembar (gemalen koriander)
3 theelepels gemberpoeder
2 rode chilipepers, zaadjes verwijderd, in reepjes gesneden
200 gram groene of bruine linzen
6 deciliter kippen- of groentebouillon
50 milliliter room
scheutje citroensap
4 eetlepels gehakte koriander
2 theelepels garam masala (naar keuze)
2 eetlepels geroosterde geschaafde amandelen


Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan of grote steelpan en voeg de stukjes pompoen toe (u zult ze in porties moeten bakken). Bestrooi ze met zout en peper, bak ze op hoog vuur goudbruin en laat ze deels karamelliseren (u kunt de pompoen ook roosteren).
Verhit nog 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en fruit de partjes ui tot ze zacht en goudgeel worden (de puntjes mogen lichtjes geschroeid zijn). Bak dan de knoflook enkele minuten mee en voeg de gedroogde specerijen en chilipepers toe. Bak ze enkele minuten om de smaken te laten vrijkomen en doe dan de linzen erbij; voeg ook zout en peper toe. Roer goed, zodat de linzen goed bedekt worden met de smaakmakers. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat dit alles ongeveer 15 minuten pruttelen.
Voeg de stukjes pompoen, met het bakvocht, toe aan de linzen en bak ze tot de pompoen gaar is. Voeg de room toe. Warm alles door, voeg het citroensap en de koriander toe, plus zo nodig nog zout en peper naar smaak. Het gerecht kan wel wat zout hebben, vanwege de peulvruchten, maar het hangt af van de hoeveelheid zout in de bouillon. Roer eventueel de garam masala erdoor en bestrooi het geheel met de amandelen.
Geef er rijst of parelgort bij.

8 personen

gebied : India
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Food from Plenty / Diana Henry

Geen opmerkingen: