zaterdag 1 mei 2021

Hummus met Ful (Jaffa, Tel Aviv, Israël)

HUMMUS MET FUL

500 gram gedroogde kikkererwten
1 ½ eetlepel zuiveringszout
250 gram tahin
½ deciliter citroensap
6 tenen knoflook, fijngehakt
zout

FUL
300 gram gedroogde tuinbonen
1,6 deciliter olijfolie
1,6 deciliter citroensap
1 eetlepel gemalen komijnzaad
4 tenen knoflook, fijngehakt

OPDIENEN MET
1 theelepel mild paprikapoeder
6 eetlepels grofgesneden bladpeterselie (naar keuze)
3 scharreleieren, hardgekookt, in 4 parten
1 middelgrote ui, in 6 parten (naar keuze)


De kikkererwten en tuinbonen moeten eerst minstens een nacht worden geweekt. Doe ze in twee kommen en overgiet ze met het dubbele volume aan koud water. Voeg aan de kikkererwten 1 eetlepel zuiveringszout toe. Zet de schalen opzij. Giet ze de volgende dag af en spoel ze af. Doe voor de hummus de uitgelekte kikkererwten en het overgebleven zuiveringszout in een middelgrote pan en voeg het dubbele volume aan water toe. Breng het aan de kook en laat de erwten 2 - 3 uur op heel laag vuur koken tot ze botergaar en gemakkelijk fijn te malen zijn. Voeg tijdens het koken zo nodig meer kokend water toe. Giet ze af en bewaar het kookvocht. Doe de warme kikkererwten in een food processor en houd een handje achter om te garneren. Voeg tahin, citroensap, knoflook en 1 theelepel zout toe en pureer alles in een minuut of twee glad. Voeg wat kookvocht toe en schakel de machine weer in. De hummus moet heel zacht zijn, bijna vloeibaar, maar mag niet uitvloeien. Proef en voeg naar smaak nog wat zout toe. Houd hem warm. Maak de ful in de tijd dat de kikkererwten koken. Doe de tuinbonen in een middelgrote pan en overgiet ze met het dubbele volume aan water. Laat ze 3 uur zachtjes koken (misschien nog langer), en voeg zo nodig meer water toe. Aan het einde van de kooktijd moet e vloeistof vrijwel zijn verdwenen (giet ze eventueel af), en de bonen moeten uiteen vallen of doen dat als u ze met een vork prakt. Neem de pan van het vuur en voeg de helft van de olijfolie, de helft van het citroensap, de komijn, knoflook en 1 theelepel zout toe. Proef en doe er eventueel nog wat zout bij. Spreid de warme hummus uit in eenpersoonsschaaltjes. Schep de ful in het midden en sprenkel de overgebleven olijfolie en het citroensap erover en omheen. Bestrooi het met paprikapoeder, garneer met de achtergehouden kikkererwten en royaal peterselie en geef het ei en de ui er apart bij.

6 personen

gebied : Jaffa, Tel Aviv, Israël
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Geen opmerkingen: