KHAI LAO (LAOTIAANSE KIP)
1 braadkuiken van 1 kilogram
4 teentjes knoflook, uitgeperst
zout
2 eetlepels sojaolie
2 grote uien, gesnipperd
2 kleine rode Spaanse pepers
150 gram varkensgehakt
40 à 50 gram droog gekookte rijst, afgekoeld
4 deciliter dunne kokosmelk
1 ½ eetlepel nuoc mam (Vietnamese vissaus)
1 deciliter dikke kokosmelk
Maak het braadkuiken van binnen en van buiten droog met keukenpapier. Meng in een kommetje de helft van de knoflook met ¾ theelepel zout. Wrijf de kip van binnen en van buiten in met de helft van dit mengsel. Was de rode pepers en verwijder de uiteinden. Snijd de pepers overlangs doormidden en haal het zaad en de zaadlijsten eruit. Wrijf het vruchtvlees tot moes. Verhit de olie in een wok en fruit hierin onder voortdurend omscheppen de uien totdat ze wat kleur beginnen te krijgen. Voeg de rest van de knoflook en het moes van de rode pepers er aan toe. Schep alles enkele malen om en doe dan het gehakt erbij. Laat alles onder voortdurend omscheppen (met een grote vork) zachtjes bakken totdat het gehakt zijn oorspronkelijke kleur heeft verloren en in kruimels is uiteengevallen. Schep de rijst erdoor en neem hierna de wok van de warmtebron. Laat alles afkoelen en vul hierna de buikholte van de kip ermee. Steek de opening van de kip dicht met behulp van houten prikkers of naai hem dicht met een katoenen draad. Maak de wok schoon. Breng de dunne kokosmelk erin aan de kook. Roer de vissaus erdoor en leg de gevulde kip erin. Leg een deksel op de wok en laat de kip gedurende 40 tot 50 minuten heel zachtjes sudderen. Neem de kip daarna uit de wok en houd hem warm. Roer de dikke kokosmelk door het achtergebleven vocht in de wok. Breng alles tot aan het kookpunt. Proef deze saus en voeg naar smaak eventueel nog wat zout toe. Leg de kip op een voorverwarmde schaal. Schenk een deel van de saus erover en dien de rest van de saus apart op in een sauskom.
Geef apart hierbij drooggekookte rijst.
4 personen
voedingswaarde : 595 kcal p.p.
bereidingstijd : 80 minuten
gebied : Laos
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Over de Grens (Lekker koken thuis) / Reader’s Digest
woensdag 23 oktober 2019
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten