zondag 15 januari 2023

Indiase rijstschotel met kikkerbilletjes (India)

INDIASE RIJSTSCHOTEL MET KIKKERBILLETJES

12 paar of 1 blik kikkerbilletjes
1 deciliter melk
120 gram boter
300 gram rijst
zout
6 deciliter bouillon, zelfgemaakt of van tabletten of blokjes
2 eetlepels bloem
flinke mespunt kerrie
1/8 liter kookroom of half slagroom, half melk
100 gram geraspte oude Goudse of Parmezaanse kaas
aroma


Overgiet de kikkerbilletjes met lauw water, schenk er zoveel water op tot ze juist onderstaan. Voeg de melk toe en laat de kikkerbilletjes 1 – 2 uur staan.
Smelt de helft van de boter, bak daarin de ongewassen rijst goudgeel onder geregeld roeren. Voeg zout toe.
Breng de bouillon aan de kook en giet deze over de rijst. Roer tot de bouillon weer kookt. Sluit de pan en laat de rijst op een zeer laag gedraaide warmtebron gaar worden.
Leg de kikkerbilletjes op een zeef of vergiet. Droog ze met keukenpapier. Maak de rest van de boter warm; roer bloem en kerrie door elkaar en wentel er de kikkerbilletjes door.
Bak ze langzaam aan alle zijden bruin, voeg de room toe en laat de kikkerbilletjes gaar worden.
Beboter een ringvorm met een inhoud van 1 ½ liter. Neem de rijst uit de pan. Gebruik hiervoor een grote vork, daar een lepel de korrels zou pletten. Spatel de kaas en het gewenste aroma door de rijst. Doe dit in de vorm en druk daarbij de rijst stevig tegen de wanden. Keer de vorm om op een met warm water natgemaakte schotel. Schep de kikkerbilletjes met de saus in de rijstrand en serveer het gerecht warm met groente, bijvoorbeeld gestoofde prei.

4 personen

week- / bereidingstijd : 1 – 2 uur / 45 minuten

gebied : India
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De Oosterse keuken (Koken zonder grenzen) / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Geen opmerkingen: