zondag 15 januari 2023

Chapli kebabs (India)

CHAPLI KEBABS

Chapli kebabs zijn de koning van alle kebabs. Ze worden van oudsher gebakken in rundvet, maar je kunt ook kiezen voor een gezondere olie, zoals koolzaadolie. Serveer de kebabs met een salade en wat munt-koriandersaus, of wikkel ze in zelfgemaakte naans met daarop salade, groenten en chutney of raita.

800 gram rundergehakt (bij voorkeur met 20% vet)
2 middelgrote rode uien, fijngesneden
3 tomaten, vel en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
2 eetlepels knoflook-gemberpasta
3 groene rawits, fijngehakt
1 theelepel Kashmirichilipoeder
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel korianderpoeder
½ theelepel zout, plus extra naar smaak
2 eetlepels kikkererwtenmeel
200 gram rundermergpijp
gesmolten rundvet of koolzaadolie, om in te frituren
zout, naar smaak
2 limoenen, in kwarten


Leg het rundergehakt in een grote braadslede en voeg alle ingrediënten toe, tot en met het kikkererwtenmeel. Kneed 10 minuten met je handen en druk het gehaktmengsel daarbij in de braadslede. Het idee is dat je de ingrediënten niet alleen mengt meer ook het gehakt heel fijn maakt.
Hak het merg in stukjes van 5 millimeter of kleiner. Kneed door het vlees, tot alles goed gemengd is maar je de stukjes merg wel nog kunt zien. Verdeel het gehaktmengsel in vier of meer even grote porties en vorm er hamburgers van.
Verhit een laagje rundvet of koolzaad olie van 7½ centimeter in een pan op middelhoog vuur. Leg de burgers voorzichtig in het hete vet en frituur 2 tot 3 minuten, tot ze vanbuiten krokant en vanbinnen gaar zijn. Bestrooi met zout en besprenkel met wat limoensap.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 3 minuten

gebied : India
gerechtsoort : voorgerecht

bron : The Curry Guy compleet : Meer dan 200 curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken / Dan Toombs

Geen opmerkingen: