zondag 15 januari 2023

Curry met eend (India)

CURRY MET EEND

5 centimeter verse gemberwortel
3 uien
600 milliliter kippenbouillon
3 tenen knoflook, fijngesneden
4 hele kruidnagels
zout
4 eetlepels ghee of plantaardige olie
1 theelepel cayennepeper
2 theelepels korianderzaad, licht geplet
2¾ kilogram eend, in stukken
pluk saffraandraadjes
125 gram gemalen amandelen
300 milliliter room
1 theelepel kardemom, licht geplet


Verwarm de oven voor op 150°C. Snijd de gemberwortel fijn en zet opzij. Halveer 1 ui en hak de andere 2 fijn. Doe de bouillon in een grote pan met dikke bodem, voeg uihelften, gember, knoflook, kruidnagels en een snufje zout toe en breng aan de kook. Kook tot het vocht voor de helft is verdampt. Zeef het in een kom en zet opzij. Gooi de inhoud van de zeef weg.
Verhit de ghee in een vuurvaste schaal. Voeg de fijngesneden uien toe en bak ze op laag vuur 10 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Roer cayennepeper en korianderzaad erdoor en bak 1 minuut, of tot ze hun aroma afgeven. Voeg de eend toe en bak de stukken onder regelmatig keren rondom bruin. Voeg de bouillon toe, breng op smaak met zout en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat afgedekt 20 minuten sudderen.
Doe de saffraan met kokend water in een kom. Laat 10 minuten weken. Meng amandelen, room, kardemom en saffraan met het weekvocht. Giet het mengsel bij de eend en roer goed. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak nog 20 minuten, of tot de eend gaar is. Serveer direct.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De allerlekkerste Indiase gerechten : Makkelijke, overheerlijke recepten, stap-voor-stap beschreven / Réchel Buitenrust Hettema-van Coevorden

Geen opmerkingen: