zaterdag 13 februari 2021

Gratin van bloemkool, prei en blauwe kaas

GRATIN VAN BLOEMKOOL, PREI EN BLAUWE KAAS

1 kleine bloemkool (450 gram)
2 preien (350 gram)
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook, uitgeperst
2 eetlepels fijngehakte verse bieslook
3 eetlepels witte wijn
15 gram boter
15 gram bloem
150 milliliter halfvolle melk
150 gram crème fraîche
100 gram milde gorgonzola
25 gram hazelnoten
25 gram verse witbroodkruimels
1 theelepel paprikapoeder
zout
peper


Verwarm de oven voor op 190 ºC. Vet een ovenschaal van 2 liter in. Breng een pan met ruim water aan de kook, verwijder intussen de bladeren en de stronk van de bloemkool en snijd hem in kleine roosjes. Kook de roosjes ongeveer 10 minuten, tot ze gaar zijn. Haal de bloemkoolroosjes uit de pan met een schuimspaan, laat ze uitlekken en houd ze apart. Snijd de prei in dikke ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de prei 5 minuten. Voeg de knoflook en bieslook toe en giet de wijn erbij. Laat het zachtjes sudderen tot de wijn verdampt is en de prei net gaar.
Smelt de boter in een kleine pan, haal van het vuur af, roer de bloem erdoor en kook het dan 1 minuut totdat er een gladde massa ontstaat. Haal de pan van het vuur en roer de melk er langzaam door, terwijl je voortdurend roert totdat het een glad papje is. Zet de pan weer op het vuur en breng het aan de kook. Laat het 5 minuten zachtjes doorkoken tot de saus ingedikt is. Haal het pannetje van het vuur en roer er de crème fraîche doorheen.
Leg de bloemkool en prei in de schaal. Giet de saus eroverheen en leg daarop de gorgonzola.
Hak de hazelnoten fijn. Vermeng de broodkruimels, hazelnoten, paprikapoeder en zout en peper in een schaal en strooi dit over de gratin. Zet de schaal 20 min. in de oven, totdat de broodkruimels bruin en knapperig zijn en de gratin bubbelt en goudbruin is.

4 personen

voedingswaarde : 357 kcal per persoon
voor- / bereidingstijd : 40 / 20 min.

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Sla! februari / maart 1998

Geen opmerkingen: